Starten för min enskilda firma

Enskilda firman
Jag har i ca 5 år haft enskild firma. Jag har velat ha eget företag så länge jag kan minnas men jag har aldrig vetat vad jag skulle erbjuda. Jag var aldrig särskilt driftig eller idérik och när jag startade min firma hade jag inte direkt någon stor idé som jag trodde på. Dock visste jag att det var enkelt och billigt att starta firma, plus att det finns en del sparknep med enskild firma, så jag satte igång.
Produkten
Grundidén var att jag hade hittat en produkt som helt saknades i Europa. Den används, om än sparsamt, i min sport och jag tyckte produkten var oslagbar. När jag hade nosat upp en bra amerikansk leverantör bestämde jag mig för att starta firman. Jag trodde som sagt knappt själv att det skulle sälja något så jag gick verkligen inte in för företaget. Efter ett långt tag och ganska liten insats hade jag skapat en enkel webbshopp med hjälp av en vanlig blogg och Paysonlänkar. Det gick framåt lite grann men på absolut hobbybasis. Att jag kunde köpa en dator på företaget och dra av mitt bredband var tillräckligt för mig då. Efter ett tag märkte jag att en helt annan produkt sålde bra och att jag kunde hålla mycket bra marginal på den och ändå vara överlägset billigast i Sverige. Jag hittade en naturlig domän för den produkten och bidade min tid för att se om jag kunde göra något av det så småningom. När jag väl bestämde mig styrde jag över på den nya domänen och när jag till slut hittade den rätta installerade jag till och med en riktig webbshopp.
Mognad
Den nya webbshoppen föddes på hösten 2009 och sedan dess har det känts ”på riktigt”.
Förutom webbshoppen bedriver jag i fiman lite arbete med hemsidor vilket i år har dragit in ca 22000.
Omsättningsutvecklingen i enskilda firman:
2006    10 450
2007    8 990
2008    47 457
2009    93 801
2010    220 000 (prognos)
Stabil ökning
Försäljningen i webbshoppen steg med 150% mellan -08 och -09, vilket det verkar kunna göra även i år. Målet är att den ökningstakten ska fortsätta i minst två år till, vilket kan bli möjligt när jag vänder mig mer mot utlandet och breddar sortimentet.
Mitt sätt att räkna
Kanske ska tilläggas att jag räknar omsättningen inklusive moms, vilket jag vet egentiligen är fel. Anledningen är att jag från början såg företaget mest som ett sätt att dra av för prylar och då vill jag inte lura mig själv att saker är billigare än de är. Jag kanske borde ändra snart, men faktum är att jag inte tycker att det är så fel. Det är för mig ett högst relevant tal att veta hur mycket mina kunder i själva verket handlar för. Ur deras synvinkel är det ju värdet på produkterna och kanske styr hur mycket de vill handla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: