Uttjatat spartips

Spara till dig själv först
Oj vad uttjatat detta är om man som jag följer några bloggar och läser några böcker i ämnet sparande. Oftast går rådet ut på att först av allt, när lönen kommer, lägga undan 10% av nettoinkomsten till sitt eget sparande. Det är väl i och för sig ett helt okej råd, men en del verkar hävda att detta är viktigare än allt annat, till och med viktigare än att betala räkningarna. De anser att man i så fall får hitta på andra sätt att få ihop till räkningarna, sparandet är det viktigaste. Jag håller inte med. Jag vill ju självklart alltid maximera mina inkomster och minimera mina utgifter. Om det är så att jag, bara för att jag måste, kan skaffa mig extra inkomster bara genom att bestämma mig för det, skulle jag göra det jämt. Med det tänkandet skulle jag ju bara bli latare och latare varje gång jag uppfyller mina sparmål eftersom jag då inte försöker öka mina inkomster.
Räkningarna är heliga
Nej, att betala räkningarna i tid har blivit heligt för mig. Kanske för att jag i min ungdom, då jag var väldigt virrig, fattig och ostrukturerad, ofta missade betalningar, och insåg till slut hur mycket energi, bollande, ringande eller straffavgifter det innebär. Jag lägger inte ens betalningarna på sista betalningsdatum, utan betalar direkt. Alltså, jag betalar inte varje räkning direkt när de kommer, det skulle bli för mycket inloggande, men jag betalar alla räkningar jag har när det är dags att betala en.
Min sparfilosofi
Okej, så jag betalar inte till mig själv innan jag betalar räkningarna, men jag förstår tanken. Det är bättre att sätta pengarna i sitt sparande när man precis fått sin lön, än att betala in det som är kvar när man får nästa lön. Och så gör jag. Dock tycker jag att din spenderarfilosofi ska styra hur mycket du gör av med, inte hur mycket du har att spendera. Du ska alltså inte gå och dricka öl i slutet på månaden bara för att du har pengar kvar. Du får dock gärna gå ut och dricka öl om du har bestämt att dina utgifter ska innefatta det nöjet.

Hur gör jag?
Jag betalar de stora räkningarna (boendeavgiften, räntan, kreditkortet) när lönen kommer och sätter sedan över en stor klump (ca 15 000) på e-sparkontot och lämnar ca 5-7000 som jag har att spendera på mat, småinköp och nöjen. Om det tillkommer någon större utgift har jag inte något motstånd att föra över från e-sparkontot. Jag litar på min spenderarstrategi och på min karaktär i detta fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: