A-kassa och firma

Spekulationer och gissningar
Jag fick nyligen höra att man inte får ett nickel av A-kassan om man driver företag på sidan av en anställning. Alltså, om man skulle bli avskedad från sin anställning när man har en (eller flera) företag på sidan. Jag trodde att det måste ha att göra med om företagen gör vinst eller inte, men jag hade inte kollat upp det tidigare. Efter att ha googlat runt ett tag och tagit del av lite olika gissningar, som pekade på att man inte fick någon ersättning, ringde jag Unionens a-kassa.
Från hästens mun
På Unionen berättade de att om sidoverksamheten har varit igång i minst 12 månader innan anställningen upphör får man ersättning. Om man har haft sin firma kortare tid räknas det inte som sidoverksamhet och man får därför ingen ersättning från A-kassan. Man kan dock vid avsked avsluta arbetet i det egna företaget (man behöver inte avveckla) och intyga det, så får man ändå A-kassa. Detta gäller oavsett vilken bolagsform företagen har.
Se upp med vad du önskar!
Så, lugnt för min del alltså! Det är nästan så jag önskar att jag fick sparken och kunde ägna mig åt verksamheterna på heltid. Kanske skulle ta lite längre tid att bli miljonär (större risk i alla fall), men det skulle vara väldigt roligt att ha mycket tid för firmorna.

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. aktiespartacus
    Sep 29, 2010 @ 15:27:18

    Mmmm om företaget är en s.k. deltidssysselsättning och fortsätter vara det så kan man stämpla samtidigt som man driver det . Förutsättningarna då är som du skriver att man arbetat med sitt vanliga jobb i 12 månader samtidigt som man bedrivit sin ”deltidssysselsättning” då är det bevisat en verklig deltidssysselsättning. Annars skulle du ju inte hunnit med både och… 🙂

    Jag lade till din blogg på min länklista.

    Svara

  2. Trackback: Besöksboom « Jobb Och Firma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: