Lägenheten som tillgång

Efter att ha följt bloggen Miljonär innan 30 vet jag att detta är ett infekterat ämne. Jag förstår också varför, eftersom jag också läst Kiyosaki och lyssnat på Charlie Söderberg.
Anledningar till att jag räknar lägenheten som en tillgång:
  • Jag ska i min balansräkning INTE tjäna på att sälja lägenheten och flytta till hyresrätt eftersom mina löpande kostnader då blir större.
  • Om jag inte skulle räkna lägenheten som en tillgång skulle jag i balansräkningen inte ha något för att amortera mitt bolån eftersom amorteringspengarna då bara skulle försvinna ur balansräkningen, vilket skulle vara ytterst märkligt.
  • Lägenheten skiljer sig ganska mycket från konsumentprodukter så till vida att den inte tappar värde (i längden, åtminstone inte om man sköter den). Jag kommer aldrig att räkna något annat än fastigheter (och bostadsrätter) i balansräkningen. Inte bilar, båtar, möbler, datorer, konst eller något annat, om jag inte köpt det för att hyra ut. I företagets balansräkning har jag ju maskiner och sånt men inte i den privata.
  • Ett alternativ skulle vara att hyra (vilket jag har gjort länge). Eftersom jag någon gång i livet kommer att vilja ha mitt eget hus vid havet måste jag göra motsvarande investeringar som hänger med prisutvecklingen på bostäder, vilket är mycket svårt emellanåt.
  • Om man tror att boendepriserna kommer att fortsätta stiga är det ganska bra hävstångseffekt genom ett förhållandevis billigt bostadslån. Jag skulle inte låna till aktier eftersom jag inte är tillräckligt modig, och kan därför inte få hävstång där.
    (Dessutom hyr jag ut ett rum, men det är inte anledningen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: