Dags att slopa e-sparkontot

Ger inte pengarna en ärlig chans
Hade jag haft mängder av läsare är jag säker på att jag hade fått bannor för att ha så mycket (115 000) på e-sparkontot på Swedbank. Jag skäms för att jag ger mina sparpengar så dåliga förutsättningar att växa, men dessvärre har det varit så ett tag. Jag tror det kommer sig av att jag inte kommit mig för att öppna bättre sparkonton, helt enkelt.

Mina tappra försök
Första sparkontot jag hade, förutom e-sparkontot, var Kaupthing Edge. Där låg det typ 150 000 när finanskrisen kom och banken gick över styr. Det dröjde ca. en månad, sedan fick jag tillbaka pengarna. Jag hade sålt lite fonder och satt pengarna där i väntan på lägenhetsköp, så jag var ändå glad att de inte halverades tillsammans med resten av börsen. Jag surfade runt lite och fick se att Akelius Spar erbjöd den högsta räntan så jag öppnade ett sånt (som jag ännu har kvar, se högerkolumnen). Två nackdelar med denna dock; det går inte att stoppa in mer än 50 000, även om man har flera olika bindningstider, och pengarna innefattas inte av bankgarantin. Dock är det väldigt bra ränta så mina 50 000 får stå kvar där tills jag kommer på nåt annat. Jag fick Marginalen rekommenderat, men efter att ha haft en dålig webbsida (bättre nu), ett krångligt system att öppna konto, och en supporttelefon som jag väntade för länge i, så lade jag ner det projektet. Istället har jag nu öppnat konto hos HoistSpar, som erbjuder bra ränta, ett trevligt gränssnitt och ett helautomatiskt system för att öppna konto. Jag har också gjort en första överföring för att se att det sker lika smidigt, sedan smäller jag in en klump till så att det blir 100 000.

Flera buffertar
En annan anledning till att jag hade pengarna på e-sparkontot så länge är att jag ibland har behövt pengar ganska omgående och då har det varit smidigt att föra över det från samma bank. Det har varit min buffert. Nu behöver jag inte riktigt den bufferten då jag dels har bättre koll på utgifterna, jag har ett bra kreditkort med 50 000 i kredit och räntefritt de första 30-60 dagarna (då hinner man ju föra över från ett sparkonto), plus att jag har ett företagskonto med lite deg.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. jobbochfirma
  Okt 13, 2010 @ 10:02:42

  Det tog bara en bankdag så fanns pengarna på kontot på HoistSpar, så nu har jag lagt totalt 100 000 där. Räntan är just nu 2.6% vilket är lite lite bättre än min bolåneränta. Ingen anledning att stressa med amorteringen då, eller?

  Svara

 2. Håkan på Spara-Placera.se
  Okt 13, 2010 @ 12:40:39

  Fick ett tips om din blogg på en annan trevlig blogg och ångrar inte att jag tog mig tid att läsa lite här. Är själv företagare (driver en enskild firma) och hängiven småsparare så är det riktigt kul att läsa om dina tankar kring detta.

  Gjorde för övrigt samma upptäckt som du. Det buffertkonto som jag har, som en gång i tiden gav hyffsad ränta, har nu helt plötsligt väldigt dålig ränta. Hög tid alltså även för mig att se om mitt bo.

  (du behöver inte skämmas för mig vad gäller ditt belopp. för egen del ser det ännu värre ut…)

  Ha en fin dag! Jag kommer definitivt tillbaka och läser mer här.
  / Håkan

  Svara

 3. jobbochfirma
  Okt 13, 2010 @ 13:29:47

  Tack Håkan!
  ”Värre” är alltså mer pengar i detta fall, så pengarna har runnit in lite för snabbt, så du inte har hunnit stoppa undan dem, jobbigt läge 😉

  Läste iofs idag att Swedbank hade bäst sparränta (1%), men har ändå nu satt över en hundring på Hoist istället (2,6%).

  Svara

 4. jobbochfirma
  Okt 13, 2010 @ 13:32:20

  Galet proffsig sajt förresten Håkan, den är nu med på länklistan!

  Svara

  • Håkan på Spara-Placera.se
   Okt 13, 2010 @ 19:35:23

   Roligt att du gillar min sajt! Försöker bidra till det allmänna och delar av mig av det (lilla) jag kan. Därför väldigt kul när jag får feedback som denna. Tack!
   mvh / Håkan
   PS. Ja, det är angenäma problem man har att göra med 😉

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: