När är det dags för AB?

Handelsbolagsformen valde vi på grund av att det är enkelt och billigt plus att vi litade på varandra och på att vi inte skulle dra på oss skulder, vilket vi personligen är ansvariga för. Vi ville kolla att konceptet fungerade innan vi uppgraderade till Aktiebolag. Nya regler har gjort att aktiekapitalet har sänkts till 50 000kr, vilket inte är helt fel. Men det ligger en ändring till på förslag som är viktigare för oss, nämligen att revisionsskyldigheten plockas bort för företag med en omsättning på mindre än 3 miljoner. Har för mig att beslutet ska tas 1 november.

Omsättningen för vårt HB har utvecklats enligt följande:
2008: 35 000kr
2009: 128 000kr
2010: ca 550 000kr

Det börjar alltså bli mer än att ”leka affär” och om vi kommer upp i miljonen nästa år kommer det också att generera lite vinst. Ingen av oss behöver plocka ut några pengar ur företaget så det hade varit gott om de bara kunde ligga kvar och inte påverka vår personliga skatt, vilket en vinst gör i dagsläget.

Alltså, så fort beslutet om slopad revisor klubbas är det jag som sätter igång processen att byta till AB. Jag vet inte vad det innebär i form av pappersexercis eller hur det fungerar med såna saker som att vårt befintliga lager kan räknas av mot aktiekapitalet (värdet överstiger lätt 50 tuss).

Är det någon som har koll?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: