Så skapas tillfälligheter

Mjukstart
När jag startade min enskilda firma visste jag inte riktigt vad jag skulle sälja. När jag till slut fick upp min första butik var den väldigt enkel och oproffsig. Det var helt enkelt inte mycket till företag, men jag fick en bra mjukstart på följande saker:

 • Kundkontakt – Att lära mig vad kunderna vill ha och hur de bör bemötas
 • Leverantörer – Ett område som kan vara lite läskigt först, men som oftast är väldigt lättskött
 • Returer – Startar man i liten skala riskerar man inte stora förluster ifall det blir många returer
 • Frakt – Det finns en hel del att lära sig om frakt och hur man kapar kostnader. Väldigt viktigt!

Lägga ut en krok
Vad man kanske inte tänker på är att om man startar något så kommer man att synas och om man syns kan det dyka upp nya möjligheter. För mig blev det så att en kille ville starta en webbutik inom ett område som tangerade vad jag höll på med. Han såg min ansats till en webbshopp och frågade mig om vi skulle slå oss ihop. Han hade kunskap om marknaden, leverantörer och ett litet lager, jag hade lite erfarenhet av nätförsäljning. Vi tog ett möte, sedan startade vi handelsbolag. Nu är vi på väg mot något stort hoppas (och tror) jag.  Den möjligheten hade jag aldrig fått om jag fortfarande suttit vid min dator och filat på en affärsplan.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Bli Rik & Ekonomiskt Fri
  Okt 25, 2010 @ 10:05:23

  hmmm, när man startar något, hoppas man inte. Att tro, att hoppas något ska hända, det gör man i kyrkan 😉

  Istället för att använda ord som: kan inte, försöka, önska/hoppas
  Till ord som: kan, ska göra, kommer hända

  Det med att BÖRJA, och att synas, leder ofta väldigt långt. Att många inte börjar beror just på att de börjar synas, fokus börjar läggas på dem, när fokus kommer på dem börjar de tänka på vad ”andra tycker och tänker” om det de gör, det de säger, hur de agerar. RIKTIGT HÄMMANDE för de allra flesta.

  Men, det är bara att börja, komma igång med något lite och låta det växa samtidigt som man själv växer in i rollen

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 25, 2010 @ 10:41:46

   Tack för din kommentar!

   Jag är absolut inte så säker på att detta företag kommer att lyckas, så jag kommer INTE att byta vokabulär.

   Du får gärna vara hur övertygad som helst. När man till exempel söker investeringspengar behöver man framhäva sig, men det är ganska genomskinligt, och lämnar en dålig eftersmak, att höra personer vara hundraprocentigt säkra på något de absolut inte kan veta eller styra över.

   Ödmjukhet betyder inte att man blir överkörd, tror mindre på sig själv eller kämpar sämre!

   Svara

 2. Roger Olsson
  Okt 31, 2010 @ 16:31:36

  Hej,

  Jag tänkte bara höra vad ni använde för system till er webbshop? Jag letar efter någon som kan hjälpa mig att utveckla en webbshop och jag vill inte köpa något färdigt där jag måste betala en månadsavgift.

  Mvh Roger

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 31, 2010 @ 21:27:42

   Prestashop är open source och väldigt bra.
   Jag rekommenderar Prestaworks, som installerar och hostar Prestashop. Billigt och bra, men visst kan man göra det själv. Själv vill jag fokusera på det vi ska göra, alltså sälja, inte programmera webbshoppar.
   Det finns flera andra bra OS-webbshoppar. Att hyra in någon som bygger hela webbshoppen blir väldigt dyrt, osäkert och absolut inte värt det innan man har schyst kassaflöde.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: