Bostaden som tillgång

Ja, jag har läst rik farsa, fattig farsa och gillat den skarpt. Dock anser jag att ett visst budskap har feltolkats. Jag vet att det är ett infekterat ämne och jag är inte jättesugen på att röra i det getingboet, men eftersom jag redovisar mina månadsrapporter måste jag också förklara hur jag tänker.

En viktig jämförelse
Generellt håller jag med herr Kiyosaki om att saker som kostar pengar att äga och inte drar in något inte kan anses vara investeringar. Dock kan man tänka sig undantag. Om man jämför mellan att hyra lägenhet och köpa bostadsrätt är det första man ska göra att jämföra hyran med bostadsrättens sammanlagda månadskostnad vid normalränta. Om du hamnar under hyran för en motsvarande hyresrätt är valet enkelt. Eftersom jag senast köpte en bostadsrätt i Stockholm fanns inte riktigt hyresalternativet för mig. Ingen chans att få ett vettigt förstahandskontrakt och jag var absolut inte villig att gå tillbaka till andrahandsträsket.

Värdeökningen som sparform
Värdeökningen på bostäder har ju varit betydande sedan 90-talskrisen. Att inte äga någonting, och därigenom inte vara med i racet kändes inte bra. Inte för att jag har tänkt mig att bli miljonär genom boende, utan att jag förr eller senare skulle behöva gå in med färska pengar som inte hade växt i takt med bostäder. Därigenom skulle ju mina sparpengar urholkas av den generella värdeökningen på boende. Nu slumpade det sig så att jag köpte precis efter den lilla (jämfört med börsen) nedgången i bostadspriser i slutet av 2008, och har alltså en lägenhet som troligen är värd ett par hundra tusen mer än de 1250000 jag gav för den. Det dagsaktuella värdet för jag dock inte in i mina månadsrapporter eftersom det inte är värdeökningen i bostaden jag är ute efter, även om jag faktiskt ser lägenheten som en tillgång.

En äkta investering
Det var inte planerat från början, men nu hände det sig så att jag kunde köpa en lite större lägenhet än jag hade tänkt, utan att det blev dyrare än jag hade tänkt. Det i sin tur ledde till att jag när en bekant behövde boende, kunde hyra ut ett rum till honom och därigenom få hjälp med månadskostnaden. Detta har funkat mycket bra och vi kommer att dela boende ännu ett bra tag framöver. Ekonomiskt har det givetvis varit bra också och det ger mig ett extra sparutrymme på 3000 i månaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: