Samtal med banken

Brev från banken
Min ”personliga bankman” lämnade med ett litet brev tillsammans med ett utskick. Han tyckte att jag borde höra av mig. Kanske har de lagt märke till att jag har haft ganska mycket cash lite här och var och vill hjälpa mig spara bättre, eller i allmänhet uppmärksammat att jag är en så bra kund att de vill ge mig bättre villkor, vad vet jag.
Aldrig förhandlat om bolån
Jag har ännu aldrig försökt förhandla med banken om bättre villkor, trots att jag varit en bra kund sedan jag var 12 år. Jag provade dock nyligen Freedom finance (som kollar upp andra långivare och letar bäst ränta) och fick reda på att jag bara skulle kunna sänka min bolåneränta med 0.07 procentenheter om jag bytte, så jag bestämde mig snabbt för att det inte var värt det. Det ska jag förstås inte berätta för min bank, där kan jag gärna hota att flytta bort lånen.
 • Anledningen till att jag inte kunde få särskilt bra rabatter på lånet var inte att jag var en riskabel kund. Jag sa att jag hade mycket sparpengar och kunde tänka mig att amortera ner lånet en hel del.
 • Det var inte att lönen var för låg, de kunde låna ut mycket mer till mig på den lönen.
 • Det hjälpte heller inte att jag var beredd att lägga över annat sparande till dem.
 • Det enda som skulle ge mig bättre villkor var om jag lånade minst 2 miljoner till max 85%, då kunde jag få en avsevärd rabatt!


Det är givetvis inte aktuellt just nu, jag är ju inne på sparande, inte ”investering” i boende. Eller kanske är det dags att köpa en risig sommarstuga att ha som upprustningsprojekt och investering?

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Herr K
  Okt 29, 2010 @ 15:44:31

  Storbanker är girigbukar som hellre ser till sina intäkter än kundens bästa, om du frågar mig. Personligen benämner jag numera bankmän som ”försäljare”, eftersom det är precis vad de är.

  Det är inte konstigt att svenska folket är näst mest skuldsatt privat i världen när bankerna kommer med förslag som ovan. Helt galet om du frågar mig!

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 29, 2010 @ 22:03:20

   Jag delar din åsikt Herr K, och det var försäljare jag hade i åtanke när jag satte citationstecken runt ”personliga bankman”.
   De som gav mig bäst villkor och var väldigt välvilliga om jag ville låna mer, var SBAB.
   Helt galet, ja!
   Faktum är att jag skulle få mindre konstiga blickar från folk om jag sa att jag har lån på 2 miljoner, än om jag sa att jag har t.ex. 700 000 i sparpengar.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: