Utväxling, inte bara passiva inkomster

På ekonomibloggarna är det mycket prat om passiva inkomster, vilket i och för sig är trevligt, men man glömmer att det finns några steg mellan timlön och passiva inkomster.  Jag har stolpat upp några exempel:

  • Timlön – Att byta tid mot pengar. Vad de flesta människor gör. Du får betalt för hur mycket du arbetar. Du kan styra din lön genom vilket jobb du har och hur mycket du jobbar.
  • Prestationsbaserad lön – Din lön påverkas mer eller mindre av hur du presterar. Till exempel genom ett gammalt hederligt ackord på en fabrik eller ett säljjobb.
  • Försäljning i eget företag – Du måste göra ett stort förarbete men varje försäljning ger inte så mycket merjobb.
  • Uthyrning – Din prestation består i första hand av inköp och underhåll.
  • Royalty – Du har gjort en engångsinsats och kan sedan tjäna pengar helt passivt under lång tid.
  • Ägande/utdelning – En ren pengainvestering, vilken förhoppnigsvis ger återkommande pengautdelning, helt passivt.

Jag ligger just nu tidsmässigt tungt i ”Timlön” och ”Försäljning”. Mest pengar har jag investerat i ”Ägande” (börsen).

Passiva inkomster
Helt passiva inkomster hade varit underbart, men eftersom det kanske inte är helt nåbart inom en snar framtid nöjer jag mig med att få bra utväxling på min insats. Vad menar jag då med det? Jo, att särskilt eftersom jag redan har en anställning vill jag inte ha ett företag där min tid byts rakt av mot pengar, till exempel konsultverksamhet. Jag kan så klart välja att ta grymt bra betalt som konsult, men det finns en ganska snäv gräns för hur mycket jag kan jobba och det går väldigt stor del i skatt.

Jobbar för framtiden
Alltså tycker jag det är attraktivare att lägga ner jobb som kan skapa bra utväxling framöver. Till exempel försäljning kräver en initial insats som är betydande, men sedan kan det tuffa på utan att jag lägger ner särskilt mycket jobb på varje beställning. Jag kan dock inte lämna det helt åt sitt öde, då skulle det inte fungera. Detta är en stor nackdel eftersom man blir låst av det. Ett sånt försäljningsföretag kan även bygga upp en hel del värde i längden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: