Att värdera sitt företag

Jag tänker som sagt inte värdera mina företag för att på så sätt nå miljonen. Däremot funderar jag ibland på vilket värde de kan tänkas ha. En av anledningarna till att jag jobbar med mina företag är att jag vill skapa värden för framtiden.

Multipel
Så, hur värderar man då företag? För det första kan man ju räkna ihop de reella värdena som finns i företaget, alltså tillgångar minus skulder, eller ”balansräkningen”. Det andra värdet man kan använda är en multipel av årsvinsten. Jag tror multiplar från 5 till 10 kan vara gångbara, beroende på vilken risk och potential som finns i företaget. Alltså, om jag har ett överskott på 200k i år kan jag räkna på åtminstone 1 miljon, plus kassan och lagret, säg 100k. 1,1 miljoner blev alltså värdet.

Efter lön
MEN! Om det gäller en sidoverksamhet får jag inte glömma att jag inte tar ut någon lön! Den där multipeln av årsvinsten gäller väl bara om företaget bär sig självt och gör en vinst efter att jag tagit ut lön. Den vinsten kan jag sedan multiplicera med 5. Alltså måste jag räkna ut hur lång tid man måste arbeta med företaget för att göra den vinsten, dra av en skälig timlön, och sedan räkna utifrån vinsten som blir kvar.

Mina firmor
I mitt fall tror jag att handelsbolaget i princip har värdet av lagret plus lite goodwill. Ingen annan än våra konkurrenter skulle ha något intresse av att köpa upp oss. I den enskilda firman finns det ett stadigt kassaflöde med liten insats, men det är svårt att värdera ändå eftersom man måste ha andra inkomster för att klara sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: