Färdigbundet

När jag 2005 köpte min första lägenhet var styrräntan låg, samtidigt som bankernas påslag var rekordlitet. Det gjorde att jag valde att låsa halva lånet i fem år till 3,55%, vilket givetvis var en schyst ränta.

Ganska snart (efter ca 1 år) åkte den rörliga räntan upp i trakterna på femåringen och jag var nöjd med mitt beslut. Då var det dock dags att flytta, och jag valde en billigare lägenhet. Så billig att femårsdelen av mitt bolån mer än täckte hela bottenlånet på den nya. Banken tog dock inga avgifter för amorteringen på det lånet eftersom det nu var ett väldigt ofördelakigt lån för banken.

Hela 2007 och nästan hela 2008 låg mitt lån en bra bit under den rörliga räntan, vilken som mest var uppåt 6% tror jag. Sen skulle jag flytta igen, och då kom finanskrisen. Plötsligt var styrräntan nästan noll och jag var tvungen att lösa mitt bundna lån, som för bara några månader sedan var så fördelaktigt. Det kostade förstås många sköna lusentappar att lösa det lånet.

Då hade jag bestämt mig, aldrig mer bundet!

Jag hade givetvis inte räknat med att flytta så ofta, då hade jag inte tagit fast ränta. Nu förstår jag lite mer hur jag fungerar. Trygghet är i och för sig viktigt, men min frihet är det viktigaste av allt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s