Betalningssätt hittills

Bankgiro
Alla våra svenska leverantörer har ett bankgironummer. Bara ett fåtal har OCR på fakturorna så då får man fylla i fakturanummer istället. Jag har inte stött på någon som bara har Plusgiro.

Utländska banköverföringar
Våra europeiska leverantörer vill ha pengar via banköverföringar. På fakturorna står IBAN-nummer och BIC, vilket man anger när man på sin internetbank en ”internationell betalning”. För att ta emot en banköverföring från utlandet anger du dina IBAN och BIC, vilket du kan få fram via din internetbank.

PayPal
Några av våra amerikanska leverantörer gillar PayPal och det är ett hyfsat smidigt och helt omedelbart sätt att betala. Då är företagets betalkort kopplat till PayPal. Problemet vi stötte på nu var att över en viss summa utbetalad måste man verifiera sig ytterligare för att ta bort misstankar om penningtvätt.

Kreditkort
En av de amerikanska leverantörerna tar bara kreditkort. Här har jag haft en del strul genom åren. Att bara mejla över sina kortuppgifter kändes inte rätt, så jag strulade ett tag med ”e-kort”, men när det blev för ofta orkade jag inte hålla på, så istället mejlade jag en del av koden från ett mejlkonto hemma och resten från ett annat konto på jobbet. Sedan har de mina kortuppgifter och kan använda det om och om igen i framtiden. Ja, det krävs att man litar på dem.

Som sagt har det strulat lite mer än så. Dels har jag slagit i taket på krediten, utökat kreditgränsen, delat upp betalningen på olika kort, bytt kort för att få högre kredit och så vidare. Senast ville jag, av en anledning jag ska återkomma till, dela upp betalningen på fem olika kortdragningar, vilket fick till följd att kortet inte medgav det, antagligen för att det såg misstänkt ut med så många dragningar på samma kort.

Westen Union money transfer
Ett ganska krångligt sätt att betala. Jag har dock bara gjort det en gång, och det brukar vara så att det är mycket mer jobb första gången.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Fredrik
  Mar 01, 2011 @ 12:33:11

  Hej JoF,

  Kul att läsa om dina erfarenheter i djungeln av betalningssätt, jag är intresserad av att veta vad du använder för typ av företagskonto (eller privatkonto) i och med att du verkar göra en del utlandsbetalningar.
  Jag har fått intrycket att det är relativt lätt att hitta vanliga konto med BG, kort osv. till bra pris men att det skenar iväg så fort man nämner utlandsbetalning?

  Mvh Fredrik

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 01, 2011 @ 12:43:52

   Hej Fredrik

   Jag har Swedbank företagskonto och har aldrig reflekterat över utlandsbetalningar. Vad jag kommer ihåg funkade det från början. Generellt kostar det 10 kronor i avgift (plus en del i växlingsförlust, säkert)
   Det är inte heller så svårt att ta betalt från utlandet.

   Svara

 2. Fredrik
  Mar 02, 2011 @ 13:41:59

  Hej,

  Och tack för svar,
  Jag har kollat en del på swedbanks tjänster, men enligt deras hemsida kostar en utlandsbetalning 50kr/st. Är det en deal du har förhandlat fram?
  50kr är ju ingen jätte summa men beställer man små volymer känns det som en väl stor del av kakan.
  /Fredrik

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 02, 2011 @ 13:52:35

   @Fredrik
   Jag har inte förhandlat nåt, däremot verkar det vara skillnad på vilken sorts utlandsbetalning det är. Jag gick snabbt igenom några och såg att betalningarna i Euro till andra EU-länder kostade 10kr men de i Brittiska pund kostade 50kr.
   Det är ett helt vanligt företagskonto i Swedbank.

   För oss är frakten den stora kostnaden och vi undviker att göra mindre beställningar.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s