Sena avdrag

Jag har flyttat flera gånger de senaste åren. Vid två av flyttarna hade jag dubbelt boende men inte gjort avdrag för detta. Jag har varit bekväm och lite ostrukturerad, samt vid tillfället inte tyckt att det varit så viktigt, tillsammans med att jag varit osäker på reglerna och om jag verkligen skulle få något tillbaka.

Helt fel av mig förstås! Men eftersom mitt ekonomiska jag håller på att förbättras, och eftersom Skatteverket är vänligt och tillåter ändringar i efterhand i hela fem år, så fanns det en möjlighet att rätta till missarna.

Jag ringde först Skatteupplysningen och kontrollerade muntligt vilka avdrag jag kunde göra och hur jag skulle gå tillväga. Han berättade att man kan dra av för ökade utgifter för den första månaden. Detta kan vara den faktiska kostnaden eller ett schablonavdrag på 63kr/dag. Jag valde det senare. Dessutom kan man dra av hela hyran, eller hela avgiften till bostadsrättsföreningen för den nya bostaden. Man kan dock inte dra av något för räntekostnader eftersom den redan är avdragsgill. Man kan dra av för dubbelt boende i ett par år eller i speciella fall ännu längre, men för min del handlade det om glappet innan jag sålt mina gamla lägenheter, vilket var ett par månader.

Glada överraskningar var att man inte var tvungen att använda någon krånglig blankett, jag använde en generisk blankett som jag fyllde i direkt på webben och skrev ut, men det hade gått lika bra att skriva rakt upp och ner på ett blank papper och skicka in. Dessutom skulle det bara ta ca 6 veckor innan jag får ett beslut och eventuella pengar. Kvitton eller andra handlingar för att styrka mina krav behövdes inte förrän de vill göra en eventuell revision.

Det skulle innebära knappt femtontusen tillbaka om jag räknat rätt, vi får se om det går igenom.

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Trackback: Vilken boost! « Jobb Och Firma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s