Vilket pris har jag råd med?

När jag har letat lägenheter har jag alltid haft stora bryderier och känt mig osäker. Därför har jag pratat med vänner, andra som nyligen köpt och med bank och mäklare. En fråga som återkommer, särskilt när budgivningen satt igång, är; ”vilken månadskostnad har du råd med”, som att det är det som bestämmer gränsen för hur högt jag kan tänka mig att bjuda!

Eftersom jag aldrig velat ta på mig för stora åtaganden (liabilities) har det alltså rört sig om ganska små lägenheter och låga månadsavgifter. Således har jag haft stora marginaler, även om man räknar på skräckräntor (vilket självklart har varit rådet från många).

Många tänker säkert så. Att de köper ett precis så dyrt boende som de har råd med. I den uppåtgående bostadsmarknad som det har varit har det ju också lönat sig. Många av mina vänner är på pappret mycket rikare än mig på grund av att de tidigare köpte bostad och dessutom köpte så dyrt de kunde. Alltså har de fått mycket bra hävstång på sina pengar. Till råga på det skulle många av dem ha bränt pengarna på annat om de inte hade lagt dem på boende, vilket gör det till en ännu bättre affär.

När som helst kan det dock ta slut. Många varnar för bostadsbubblan, men det har man å andra sidan hört sedan IT-bubblan (när jag funderade på att köpa första gången). Kanske är det slut med att bo sig till miljonerna, åtminstone på ett tag.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Hugin
  Nov 27, 2010 @ 14:19:29

  Håll huvudet kallt bara, snart finns det billiga lägenheter att välja på i massor när bostadskraschen kommer. Krävs inte särskilt höga räntor för att många skall få problem att sköta sin ekonomi och rejäla räntehöjningar får vi inom några år…

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 28, 2010 @ 22:13:32

   Mitt huvud är kallt och jag är inte intresserad av någon ny lägenhet.
   Jag är inte heller särskilt lockad av någon bostadskrasch, det skulle inte vara bra för ekonomin i stort. Skulle den komma skulle jag dock investera i fritidshus, antingen för mig själv eller för uthyrning.

   Svara

 2. Zed's Dead
  Nov 27, 2010 @ 22:58:14

  Jag tror inte på någon stor bostadskrasch, av den enkla anledningen att bubblor uppstår när allmänheten inte är beredd på det. Då det skrivs och talas mycket om en bubbla så uppstår den inte. Dock kan ju priserna sjunka ändå.

  Det intressanta är ju dock vad man är beredd att betala för vad. Vissa kan tänka sig betala väldigt mycket för en bra bil, själv är jag svag för god mat medan andra prioriterar boende. Det är bara fråga sig själv, hur mycket är du beredd att offra för boendet, är det prisvärt?

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 28, 2010 @ 22:24:02

   Ja Zed, det är ju så man ska se det, men när det gäller bostäder är det extremt svårt att beräkna eller känna in värde. En viss storlek och standard kostar väldigt olika i en småstad och en storstad, alltså måste du räkna in var prisnivån ligger på det stället, och vips är det inte längre ett reellt värde.

   Svara

 3. Johan
  Nov 28, 2010 @ 02:02:56

  Problemet är kanske lite att regeringen inte kommer att låta det hända att folk får gå från hus och hem. Det verkar nästan alltid löna sig att bete sig dumt och ta stora lån. Jag tror som värst så kommer priserna på bostäder att plana ut under några år.

  Svara

 4. Trackback: 2010 in review « Jobb och Firma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: