Bolagsverket på telefon

Jag har tagit en första kontakt med Bolagsverket för att känna mig för lite angående ombildning från HB till AB.
Följande fick jag reda på:
  • ”Ombildning” är det egentligen inte tal om, man startar ett AB och lägger ner ett HB helt enkelt. Det enda som påminner om en ombildning är att jag i ”Övrigt”-fältet ska skriva att vi vill ha samma firmanamn som handelsbolaget.
  • Det spelar ingen roll när på året ombildningen görs. Det går heller inte att tajma så väl hur lång handläggningen är för att starta ett AB.
  • Om man vill föra över värde från HB till AB, som i vårt fall lager och maskiner, och använda det som aktiekapital (apportegendom), gäller det att en revisor skriver under på värdet av detta. Om vi instället tillför aktiekapitalet i kontanter räcker det att en bankman går i god för att pengarna finns på kontot. Det sistnämnda låter enklare och billigare. Frågan är då bara om vi kan smyga över lagret till AB utan att det är konstigt. Vi vill ju inte realisera vinster genom att ha för högt lagervärde.
Någon som har ett tips?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: