Entreprenörsrådgivning

Hjäp till företagare
Man är utelämnad som egenföretagare, men man är också ganska bra påpassad av vissa servicefunktioner. Det finns till exempel ofta gratis rådgivning att få. Jag hittade en proffessionell rådgivare som bekostas av EU-pengar och ger affärsmässiga råd oavsett var man befinner sig i sitt entreprenörsskap.

Vad ska jag prata om?
Jag hade bokat en timme för några dagar sedan. Jag kunde inte bestämma mig vad jag ville ha hjälp med och hur jag skulle lägga upp det. Skulle jag presentera mina största och galnaste idéer eller skulle jag berätta om mina existerande företag… Det blev mest företagen, men kunde inte låta bli att nämna att det fanns mer på gång.

Handfasta råd
Självklart ville jag ha några konkreta råd att ta med mig, inte bara ”power words” och entreprenörsflum. Ett par konkreta frågor jag hade var dels om vi skulle ombilda HB till AB (vilket jag nog visste svaret på innan) och hur vi skulle lösa vår nya företagsidé, med avseende på att vi i det projektet är 3 personer, inte bara vi två som är i vårt HB. I båda fallen var svaret AB. Nu när det knappt kostar något, och inte ens en revisor behövs, är det bäst att starta AB, även om risken finns att idén visar sig dödfödd när vi testat lite.

Spikade mål
I övrigt pushade de mig att verkligen spika mål. Jag förekom dem i och för sig genom att säga att jag skulle jobba för mig själv 2014, men de pressade mig till att verkligen uttala det målet tydligt, inte bara som en förhoppning, och även göra en plan för hur det skulle gå till. Jag fick också lite idéer till den planen. Eftersom vi är hårt nischade (HB såväl som EF) gäller det att bredda sig lite, eller starta i fler nischer. Här lade rådgivaren mycket krut för att få mig att hänga med på tåget.

En träff till
De har ännu inte fått förlängt kontrakt efter jul, men jag har lyckats boka ett nytt möte nästa vecka. Då vill jag helst presentera min största och galnaste idé och se om de tycker att det finns något där. Det möte som är inbokat ska egentligen handla om att ta upp 5-10 idéer och sedan prioritera och sålla vad jag ska hålla på med.

Alla galna idéer
Jag har identifierat 9 idéer eller projekt som jag tänkte presentera.
De två företag jag kör idag vill jag absolut inte avveckla. Jag kan dock dra ner arbetsmängden betydligt om det kommer något viktigare.
Projekt ND, kommer jag att köra parallellt med vad jag än gör, det är så kul och det måste bli färdigt 2011. Inte supermycket jobb dock och inte jättestor potential.
Fyra idéer kommer de nog att plocka bort ganska omgående, och det är okej för mig, men jag vill ändå veta vad några utomstående proffs tycker om dem.
Det nya spin-off-företaget kommer de nog att be mig vänta med.
Då återstår bara vad de kommer att tycka om projekt WG. Det är det klart roligaste projektet, det största projektet (många samarbetspartners och mycket riskkapital måste till), det mest tidskritiska projektet (konkurrenter kommer att dyka upp snabbt från hela världen om det blir lyckat) och det projektet med absolut högst potential (värde på hundratals miljoner, varav jag bara kommer att ha några ynka procent kvar om det blir så stort).

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Baltazar
  Dec 21, 2010 @ 00:42:08

  Kör på WG säger jag. Man lever bara en gång! 😉

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 21, 2010 @ 13:50:42

   Baltazar
   ”Man lever bara en gång”, känner inte vi ekonomibloggare igen det lite för väl från folk som vägrar spara och tänka på morgondagen? Riksfyllt!

   Jag skulle så gärna vilja satsa på det och jag tror på idén, men jag måste nog hitta en annan väg än att säga upp mig och leva på besparingar under utvecklingstiden.

   Svara

 2. Baltazar
  Dec 23, 2010 @ 00:55:00

  Mjae. Det är ju inte riktigt samma sak. Folk som slösar ”bränner” ju sina pengar medan ett projekt som genererar intäkter är en investering!

  En stor risk kan det ju dock vara. Men om man tror på sin idé så är det värt ett försök. Dock kan det vara bra att bygga upp en stabil pengaklump att ha som trygghet innan.

  Avslutar med ännu en klyscha:” If you can dream it, you can be it!” 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 23, 2010 @ 02:00:06

   Visst Baltazar, men det är ju inte säkert att projektet genererar intäkter. Det är ett chansartat projekt som antingen är stort om ett år, eller måste läggas ner utan att ha dragit in en spänn.

   Jag vill vara den som satsar stort, men faktum är att jag är lite för trygghetsberoende.

   Tack för peppet dock 😀

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: