Lån och banker är i grunden bra

Särskilt i kommentarerna på DI.se ser man ofta hur folk ondgör sig över banker i största allmänhet. Det är säkert sant att man ska se upp med pris och avgifter hos bankerna så att de inte blir för giriga, men tänk hur det skulle se ut om de inte fanns.

Vad folk också verkar sky som pesten är lån. Det förstår jag inte riktigt måste jag säga. Hur skulle det se ut om det inte fanns lån? Någon förmögen människa skulle äga mitt boende, jag skulle betala för hög hyra och jag skulle inte ha råd att köpa eget på kanske 20 år.

Jag kan verkligen ta till mig den nyslitna frasen ”den som är satt i skuld är inte fri”, men jag skulle inte vara mer fri om jag hyrde mitt boende eller satt fast i ett leasingavtal på min bil.

Och så börjar jag bli trött på att folk säger att ”banken äger mitt hus”… Det kanske man kan säga med det amerikanska systemet, men här är det du som äger ditt hus och du som bestämmer vad du vill göra med det, inte banken. Jaja, du kan inte göra vad som helst med det eftersom det är en säkerhet för lånet, men du kan göra bra mycket mer än banken med huset i alla fall.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ekonomitankar
  Dec 30, 2010 @ 16:02:53

  Fast att banken äger mitt hus, sägs väl oftast med glimten i ögat. Eftersom man själv bara betalat noll, och resten finansierat av just banken.
  Så hade vi det själva när vi köpte vårt första hus. Nu har vi det lite bättre, är belånade till ca 30-35 %. Känns skönt, då finns det marginaler, om något skulle hända. Iof har vi alltid en buffert för oförutsedda saker, men ändå.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Dec 30, 2010 @ 17:54:35

  Ekonomitankar:
  Ja, det sägs nog mycket med glimten i ögat, men du vet hur det är, till slut tror folk på det. Den som äger huset har rätt att bo där och är skyldig att betala omkostnader för det.

  Sund belåning ni har…kanske lite tråkigt låg 😉
  Har ni funderat på att investera upp till, säg, 50% belåning av huset?
  Buffert är väl vi ekonimibloggare överens om är väldigt viktigt!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: