Månadsrapport, december 2010

I december gick börsindex upp 7% men mitt innehav gick upp 3%.

I övrigt har jag ju berättat om mina fantastiska skatte-återbäringar som hjälpte till litegrann.

Det har även kommit in en massa pengar när jag gått igenom min enskilda firmas bokföring och fört över för en del utlägg jag gjort privat.

Sen börjar det väl bli tydligt att jag har lite för mycket övervikt på sparkontot, men eftersom jag har ögonen på en sommarstuga får det ligga kvar.

Försäljningen i EF gick bättre än i november (ca 14 000) men når ändå inte upp till årssnittet (15 000).

57 000 plus denna månad gör att jag hoppar upp över både den krökta och den raka målkurvan. Bra att ha en buffert där också.


2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Johan
  Jan 02, 2011 @ 14:37:25

  Intressant blogg! Har en fundering angående hur du räknar värdet på din bostad? Använder du inköpspriset som värdet, försöker uppskatta via liknande lägenheter eller har du gjort någon annan lösning? Funderar nämligen hur jag själv ska uppskatta värdet av min lägenhet. Svårt att veta hur mycket man kommer få för den i framtiden.
  Jag har funderat på om man ska ta t.ex. 70% av värdet på den för att få en liten marginal, men det kanske är dumt/oviktigt egentligen?

  Svara

 2. jobbochfirma
  Jan 02, 2011 @ 23:36:44

  Hej Johan!
  Jag har behållit inköpspriset som värde på min bostadsrätt.
  Jag köpte efter den lilla nedgången i och med finanskrisen (december 2008).

  Man skulle kunna tänka sig att justera efter hur marknaden ser ut (jag har prisbevakning på sålda lägenheter, genom Fastighetsbyrån) eller något liknande.

  Jag har bara lagt in inköpspriset för enkelhets skull och för att ha tydligt hur mycket jag har lagt på lägenheten i reda pengar och vad jag betalar ränta för.

  Om jag skulle ha varit intresserad av att renovera lägenheten kanske det skulle vara bra att ta med ett mer aktuellt värde. Det skulle väl även gälla om jag var på gång att byta boende eller ville utöka lånet på min bostadsrätt.

  Ju mer jag funderar desto intressantare tycker jag frågan är. Man ska absolut ta med boendet i värdet på ens totala tillgångar (även om många menar att man inte ska det). Men hur vi ska ta fram det tänkta värdet är jag inte säker på. Man kan ju inte veta exakt vad den är värd förrän man säljer, och då kan det slå på nån 100-tusenlapp, även om man har koll.

  Det skulle vara konstigt om man generellt måste skriva ner värdet till 70% bara för att, men många gör nog så ändå, dels för att man har varit med på en värdestegring (och alltså inte lagt in de extra 30%), men också för att man inte vill övervärdera sig (bostadsbubblan kan ju vara en realitet).

  Vi ekonomibloggare kanske skulle komma överrens om ett standardsätt för detta?

  Om jag ska sluta svamla och ge dig min åsikt som ett litet råd är det att du ska använda det fulla värdet på din lägenhet, objektivt uträknat från andra affärer i området, eller kanske till och med gjort av värderingsman. Justera sedan detta värde max en gång om året eller när något markant händer på marknaden (bubblan spricker?).

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: