Superlånet

Avanza erbjuder något som kallas superlånet. Det ligger för närvarande på en effektiv årsränta av 2,49% och bygger på att man kan belåna 30% av den del av innehavet på Avanza som omfattas av just Superlånet, vilket är många aktier på A-listan och deras egen indexfond Avanza Zero.

Belåna inte aktier
Att belåna aktier är något av det mest riskfyllda man kan göra, men i och med att man bara belånar max 30% till dessa villkor så minskar åtminstone risken att bli helt utblottad genom att tvingas betala tillbaka lånet trots att värdet på aktierna inte täcker det. Om ens innehav skulle tappa rejält i värde får man betala den normala låneräntan på det överskjutande beloppet.

Låna för att amortera
Eftersom jag inte är en stor risktagare på börsen och inte litar så mycket på min förmåga som placerare tänkte jag nöja mig med att använda superlånet till att amortera på bostadslånet. Jag sparar inte jättemycket på det. Om vi åter räknar på 100 000 och på min aktuella bolåneränta 3,26% skulle de kosta 2282 per år och motsvarande på superlånet skulle kosta 1743 (båda efter avdrag). Alltså skulle man spara 539 kronor per 100 000 och år att låna genom superlånet istället för på banken.

Småpengar
Är det värt det? Detta är givetvis knäckfrågan. För det första har jag ju inte så mycket på Avanza att jag kan få 100 000 i superlånet, utan får börja med 50 000 om jag inte vill daska in mycket mera stålar. Alltså sparar jag bara 270 kronor om året på att omplacera mina 50 000 och då snackar vi ju verkligen småpengar.

Fler lån?
Det skulle ju absolut inte vara någon katastrof om jag äntligen amorterade lite, så där skulle det inte vara någon förlust. Att ta ett nytt lån däremot skulle göra att jag måste hålla koll på att värdet inte sjunker för mycket så att jag går under de 30 procenten. Jag skulle också få ännu en kreditförfrågan och ett lån i rullorna vilket kanske kan misstolkas av någon jag vill göra affärer med.

Drömmen
Hm, lite att vinna, en del risk, lite mer jobb. Jag vet inte jag… Vad som ändå talar för det är att jag hela tiden vill ta steg i rätt riktning, oavsett hur små de är. Tänk om jag om några år har en massa börssparande på Avanza tillsammans med ett lån och istället inget bolån alls, det hade varit mumma. Jag får nog amortera lite extra på bolånet också, för det dröjer nog innan jag har 3 mille på börsen.

Är det dumt, eller?

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karl
  Jan 20, 2011 @ 12:42:40

  Att amortera rakt av känns aningen för tråkigt så jag köper fonder för det jag hade tänkt amortera och får samtidigt avkastning och bestämmer sedan när det känns lämpligt att amortera i klump. Funkar bra för mig!

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 20, 2011 @ 13:37:56

   Jag handlar också gärna fonder istället för att amortera, men absolut inte för lånade pengar. Därför köper jag börspapper för sparkapital, belånar en liten del av det och amorterar det dyrare lånet med det billigare. Lite mindre risk.

   Dessutom har jag lugnat mig lite på börsen i och med att det har gått upp väldigt bra i två år, även om det skulle kunna gå upp i två år till.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: