Ett giltigt skäl att spara

Har ni också märkt att om man säger att man sparar så måste man ha ett bra skäl. Att spara till ett hus, en bil eller en resa är okej i Svenssons ögon. Det känns konstigt nog som att det är mer okej att spara till en resa än att spara till boende. ”Boende är ändå så dyrt att det är lika bra att låna ihop till rubbet och slå till direkt”.

Att säga att man sparar för att spara, eller för eventuella framtida investeringar, är inte okej! Man måste ju leva! Livet är för kort för att bla bla…

Jag har börjat läsa ”The richest man in Babylon” och där står typ att om man tjänar 10 guldmynt per månad och spenderar dem är man inte riktigt nöjd och tror att om man bara tjänade 15 skulle man kunna köpa det man behövde och vara nöjd. Den som tjänar 20 har dock exakt samma känsla och dröm om att tjäna mer. Om man istället inser att man aldrig kommer att bli nöjd och tar 10% av det man tjänar och lägger undan det till sig själv så kommer man troligen att vara lika nöjd (eller missnöjd) som tidigare, men ha ett växande konto.

Det var vad jag sa till mina föräldrar och det gick verkligen hem.

Till en annan närstående person sa jag bara att det finns en filosofi att spara minst 10% ”till sig själv”, vilket hon köpte. Men när jag sedan sa att dessa pengar inte skulle användas till konsumtion, utan till investering och kanske till boende, så avfärdades det snabbt. ”Usch, vad tråkigt!”

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Karl
    Jan 21, 2011 @ 20:36:07

    Innan jag själv såg ljuset och verkligen förstod kraften i ränta-på-ränta effekten så kändes det verkligen tråkigt att spara för ”en tusenlapp hit eller dit” gör ju verkligen ingen skillnad. Men när man ser vad den tusenlappen i månaden kan bli till 7% avkastning i 30 år så är det en *helt* annan sak. Att övertyga andra är dock inte lätt. Speciellt inte om de har exakt noll inresse av ekonomi. En del somnar ju på samma sätt när man pratar om investerande som när man pratar pension. Jag kommer själv från en bakgrund där allt man gjort är att jobba hårt, spendera varenda krona och låna till alla investeringar över 2000 kr. Nu spenderar jag en del energi på att försöka övertyga min syster om att börja spara lite mer långsiktigt, om det så bara är några hundra i månaden. Men det är inte lätt. Jag får nöja mig med att ha hand om hennes ppm så länge för hon har ju naturligtvis inte rört den sen starten 🙂

    Jag sätter just nu 30% av min nettoinkomst men snålar ändå inte extremt. Kan inte påstå att jag är mindre lycklig nu än när jag spenderade varenda krona ”på godis och glass”… Enda nackdelen är väl kanske att humöret tenderar att röra sig i takt med börsen 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: