Din bästa investering

Många är de som sagt att deras bästa investering är deras hus. Och det stämmer att de flesta människors bästa investering är deras boende, det kanske till och med gäller för mig. Men det kommer inte att gälla hela mitt liv.

Den främsta anledningen till att det är den bästa investeringen svensken i gemen har gjort är att de inte har gjort några andra investeringar. De har egentligen trott att de konsumerat, men istället har de köpt något, med stor hävstång i och med hög belåning, som sedan har haft en fantastisk värdestegring.

Jaja, börsen har gått ännu bättre än bostäder, beroende på vilken tidsperiod man räknar, men man köper inte aktier för en miljon med 150′ i kontantinsats.

Jag ökar ju på min nettoförmögenhet ganska snabbt just nu men ligger förmodligen långt efter många av mina jämnåriga, bara för att jag inte har gjort någon ”bostadskarriär”. Jag var ganska sen ut i arbetslivet och hade lite andra omständigheter som gjorde att det dröjde fem år efter min första anställning innan jag köpte mitt eget boende. På de åren ”förlorade” jag kanske 300′ uppskattat på vilken lägenhet jag troligen hade valt.

Jag skulle således ha suttit med bara några hundra tusen i skuld istället för den miljon jag har idag. Klart att jag önskar att jag hade köpt en lya direkt när jag fick jobb men jag går inte och är bitter. Det kommer chanser hela tiden och jag vill lära mig ta vara på dem.

13 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Konsylten
  Jan 24, 2011 @ 14:46:50

  Helt rätt att inte gräma sig. Eftersom du är så intresserad av ekonomi kommer du inom kort ha en mycket bättre situation än de du jämför dig med 😉

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 24, 2011 @ 14:56:42

   Tack för peppet Konsylten! Du är inte så aktiv på din egen blogg, vad händer?

   Att jämföra med andra har stor bärighet för att utvärdera de val man har gjort, men jag vill poängtera att det inte är en tävling och man måste spara och investera för sin egen skull, precis som man inte ska spendera för att ens granne spenderar.

   Svara

 2. Karl
  Jan 24, 2011 @ 18:20:23

  Du är inte ensam i den situationen! Jag har vänner som utan att för den skull vara ett dugg intresserad av investeringar har ”bostadskarriärat” sig till multipla miljoner. I ett fall tyckte vi att vännen var galen som redan under studietiden köpte en bostadsrätt och betalade dubbelt så mycket som vi andra i boendekostnad. Idag har han hunnit med en rad affärer (köpa, renovera, bo, sälja) och sitter i en lågt belånad villa nära stan (stan är dock inte lika med Stockholm i detta fallet). Såhär i efterhand så var han kanske inte så galen 🙂 Själv satt jag och tryckte i hyresrätt i många år och vågade inte ens köpa när jag faktiskt hade råd eftersom det skulle bli nån femhundring dyrare i månaden. Man kanske skulle ha tagit sig tid att verkligen räkna på det 🙂 Lite bittert är det eftersom man nu inte har en chans att konkurrera med andra köpare som uppenbarligen har en del att lägga när man hittar nåt man gillar. Så det har fått bli liten, trång lägenhet i mindre pittoreskt område för att jag skall kunna lägga undan pengar i stället för att lägga allt på boendet. Det som känns extra trist är att tåget har nog gått för den här gången när det gäller extrema uppgångar. Nu gäller det snarare att skydda det man har genom att sälja strategiskt eller vara beredd på att sitta där man sitter några år. Jag är i en situation nu där jag kan köpa ett renoveringsobjekt med bra potential billigt (men långt bort) men då måste jag ta ett beslut snabbt. Tar jag inte chansen finns ju risken att man fastnar där man är nu när alla tecken börjar peka neråt, och räntan uppåt… Jobbiga beslut, jobbiga beslut…

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 24, 2011 @ 18:31:24

   Karl, jag vet ju inte hela din situation men det finns säkert en chans att du kan byta upp dig även om det skulle komma en ordentlig sättning.

   Det beror väl lite på vad banken säger och om du har något sparat, men jag skulle inte utesluta det. Du kanske kan hjälpa mig räkna lite på det?

   Svara

   • Karl
    Jan 28, 2011 @ 01:15:50

    Man är ju så tråkig så man skulle vilja fortsätta att ha besparingarna i aktier man tror på istället för att behöva sälja av (en del till förlust) för att lägga mer på en lägenhet. Och jag är 95% belånad som det är tyvärr just för att jag inte ville läga mer cash. Så med de nya reglerna så måste jag helst lägga 15% + att det nya boendet förmodligen är några hundra tusen dyrare. Då får jag förmodligen sälja av allt i depån för att finansiera och det skulle kännas skittråkigt. Alternativet är alltså att bottenfiska ett renoveringsobjekt och renovera då och då när pengarna finns istället. Ser hyfsat lovande ut eftersom vi var tre på objektet, en hoppade av direkt och den andra verkar ta god tid på sig att få lånelöfte. Vore kul om man fick möjligeheten att vara själv kvar med mäklaren innan man ens lagt ett enda bud. Då blir det bud under utgång 🙂

 3. Karl
  Jan 24, 2011 @ 18:35:27

  …och min bästa investering är nog (tyvärr, eftersom jag ju sparar i aktier) min eltandborste 🙂 Men jag har stort hopp om min investering i Apple också, om nu bara dollarn kunde hålla sig hyfsat stabil…

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 25, 2011 @ 10:11:37

   Jag önskar dig all lycka med Apple, men jag är lite rädd för företag som redan har stor marknadsandel och stor vinst. Det finns liksom inte så mycket mer att vinna samtidigt som nersidan är stor.

   Dollarn skulle jag heller inte betta på med tanke på hur mycket nya pengar de trycker. Men här är jag lite färgad eftersom jag hoppas på en billig dollar även framöver då det gynnar mina importerande företag.

   Svara

   • Karl
    Jan 28, 2011 @ 00:10:03

    Jag rekommenderar att läsa på lite mer om Apple. Man kan tro att den är högt värderad men det är faktiskt precis tvärtom. Man har höga vinster ja, men man har absolut inte höga marknadsandelar! Man kan tro det när man ser var och varannan med en iPhone i det här landet. Man har faktiskt bara knappt 3% av den globala mobiltelefonimarknaden. Specifikt för smartphones tror jag det var 16% globalt. Nokia med Symbian har faktiskt fortfarande kring 30%. Och just smartphones växer explosionsartat nu, så våldsamt att det inte ens spelar nån roll att Andriod ökar snabbare lite beroende på hur man räknar. Apple säljer ändå allt man hinner tillverka. Vilket man också var väldigt tydlig med på senaste kvartalsrapporteringen. Däremot tar man otroliga över 50% *av den totala vinsten* på mobilmarknaden! Det låter helt galet men så är det. Dvs Apple har höga marginaler på sina telefoner (högt pris, billiga att tillverka) jämfört med Androidtillverkare som måste konkurrera på pris och därmed har betydligt lägre marginaler. Det var tom så att Apple *ökade* sin ASP (Average Selling Price) per telefon från $600 till $625 under senaste kvartalet. Summan säjer en del eftersom jag tror Nokia har en ASP på typ 120 euro eller nåt. Många fler telefoner (än så länge) men till betydligt lägre marginaler (och pris) = mindre vinst…

    Ovanpå det så har Apple iPad (7 miljoner bara senaste kvartalet från noll i April), iTunes, iPod (som fortfarande sålde 20 miljoner kvartal 1) och Mac som har vuxit 15-25% YoY i flera år nu. Man säljer nu lika många Mac på ett kvartal som man gjorde på hela året för bara några år sedan. Allt hänger ihop och smittar av sig… Och Mac har som bekant fortfarande en ganska liten marknadsandel (10% i USA, c 5-6% globalt) så även där är potentialen enorm om den rådande trenden fortsätter. Det finns mer men det kan du läsa på själv om du är intresserad. Trots detta så är P/E kring 18 på 2010. 14 om man tar bort den gigantiska kassan på $60 *miljarder*. Om omsättning och vinst fortsätter att utvecklas i samma takt som dom senaste 9 kvartalen och aktien står still så kommer P/E sjunka under 10 för 2011. Amazon, som har både mindre omsättning och vinst har P/E 68 tydligen. Om Apple skulle uppvärderas till den nivån så kan man tänka sig hävstången…

    Risken är dollarn, som jag fått känna på eftersom jag köpte i våras när dollarn stod högre, eller att den rådande trenden helt stannar av av någon anledning. Det verkar dock inte troligt med tanke på att man tex fyrdubblat sin försäljning i Kina på ett år. Att man precis lanserat iPhone4 hos USA’s största operatör Verizon, att iPhone 5 kommer i sommar och att iPad2 kommer innan dess. Sen kommer nya MacBooks och iMacs. Att det ser ljust ut är ett understatement. Risken finns att den dippar lite ibland men det ser jag mest som en chans att köpa mer.

    Här har du ett bra blogginlägg om varför Apple är undervärderat:

    http://www.asymco.com/2011/01/24/wall-streets-infinite-loop-the-tragic-tale-of-apples-valuation/

    Kortversionen: Om någon riskkapitalist hade resurserna så skulle man kunna köpa ut Apple från börsen och sen betala skulden på 4 år med kassaflödet…

    Ja. Jag är positiv. So sue me 🙂

   • jobbochfirma
    Jan 28, 2011 @ 09:18:42

    Karl:
    Tack för den utförliga förklaringen till varför Apple ändå kan vara ett bra köp, det ser ju verkligen bra ut som du beskriver det!

    Jag kommer troligen inte att köpa i brådrasket i alla fall, dels för att jag ännu inte har gått in på direktägande av utländska aktier och dels för att jag aldrig har ägt en Appleprodukt. Inte för att jag har något emot Apple dock…

 4. kalle kr
  Jan 26, 2011 @ 11:02:19

  Sorry men bostadsinvesteringen som en den bästa investeringen är ofta en tankefälla.

  Alla kostnader, investeringar och reparationer tar man på ”det kostar att bo” kontot, men sedan när man realiserar objektet då är allt som skiljer köpeskilling och vad man sålt huset för helt plötsligt vinst. Sorry, men det är en felaktig kalkyl. Det är betydligt färre som faktiskt gör en bra investering i sitt hus än vad folk vill låta påskina.

  Men i övrigt har du rätt, det är i många fall den enda typen av investering många gör och det görs med hävstång.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 26, 2011 @ 11:12:21

   Kalle kr:
   Ja, det är mycket kostnader som tillkommer, men tänk på att dessa människor hade bränt alla pengar i alla fall, alltså är det bättre att bränna dem på något som blir värt mer.

   Det är bara en tankefälla om man har alternativa placeringar, vilket folk oftast inte har, istället reser man eller köper en ny bil.

   Svara

 5. Karl
  Jan 31, 2011 @ 00:19:25

  jobbochfirma

  Utländska aktier är definitivt ett steg att ta. Tidigare var man tvungen att skicka efter papper som man skulle fylla i och skicka tillbaks för att man skulle kunna handla på NASDAQ och NYSE på Avanza. Sen en par år tillbaks så går det att signera dokumenten digitalt. Hade man inte varit lat av naturen så hade jag köpt Apple mycket tidigare. Jag har trott på dem mycket längre än vad jag varit imponerad av själva produkterna. Tycker Jobs är ett geni på flera plan. Hoppas innerligt att han kan komma tillbaks och fortsätta göra stordåd. Vore en stor förlust för hela branchen om han inte kom tillbaks (eller gud förbjude inte överlever).

  Sen är det frusterande med dollarkursen. FED trycker ju dollar som det sprutar ur öronen samtidigt som kronan är stark så en ganska stor del av mitt positiva resultat sen köp har försvunnit i valutaeffekter. Man kan ge sig den på att dom dagar aktien går bra så går dollarn ungefär lika dåligt. Det är nästan kuslig korrelation ibland. Ett tag gick både aktien och dollarn bra (oftast när det skakar i Europa och euron droppar) och dom dagarna är det drag i depån minsann!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: