Förklaring till snabb utveckling

Om någon tycker att det går ganska fort uppåt för mig just nu kan jag bara hålla med. Jag vill också visa min ödmjukhet och tillstå att det är ganska gynnsamt sparklimat för mig.

Här är några anledningar till att jag kan spara så mycket och ändå ha ett rikt liv.

 • Jag har en hyfsad ingenjörslön
 • Jag har inga barn
 • Jag har en inneboende
 • Jag bor inte centralt och flott, trots att jag ”har råd”
 • Min enskilda firma tar en del utgifter jag annars hade haft privat (resor, datorer, mobiler, bredband mm)
 • Jag åker på semester utomlands gratis två gånger om året och drar då in pengar till firman. Därav känner jag inget behov av ytterligare resor.

Jag tycker att de mest motiverande ekonomibloggarna är skrivna av människor som trots  mediokra förutsättningar lyckas spara framgångsrikt. Det var så jag fick upp ögonen för att jag själv borde kunna spara.

Jag inser som sagt att jag just nu har det lite bättre förspänt för sparande än många läsare, men jag hoppas att alla kan bli inspirerade och tänka på att varje val spelar roll, även om man inte har så stora marginaler att leka med just nu.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Auri Sacra Fames
  Feb 12, 2011 @ 02:48:55

  Hej!
  Vad räknar du som en hyfsad ingenjörslön? Lite nyfiken då jag också har en högskoleingenjörsexamen, kanske har du civil?

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 13, 2011 @ 16:28:31

   Jag är högskoleingenjör, har jobbat sedan 2001 och tjänar 37 000. I och för sig är det lönerevision nu så säg 37 100 😉
   Och ja, jag vet att många tjänar mycket mer, vilket ni gärna får berätta om!
   Vad tjänar du?

   Svara

 2. Auri Sacra Fames
  Aug 05, 2011 @ 16:11:37

  Lite sent svar (missade rutan nedanför) men, 36 000 kr/månad (inklusive leasingbilsförmånsvärde, valt att ha en leasingbil annars hade det varit mer pengar kvar efter skatt) och har jobbat sedan 2005. Har även rätt till 9% aktieutdelning från 2012….

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: