Bidrag från EF

Jag har ju deklarerat att min ökning av nettoförmögenheten ska komma av mitt personliga sparande och värdeökning av mina tillgångar, inte av tillskott från firmorna. Åtminstone inte fram till första miljonen.

För att kunna hålla överskotten borta från privatekonomin har jag hittills utökat lagret och sedan angivit lite lägre lagervärde än i verkligheten. Om utvecklingen fortsätter positivt kan jag inte fortsätta så utan måste naturligtvis visa mitt överskott. Jag vill ändå gärna utöka lagret för detta överskott (mina varor är inte särskilt lagringskänsliga utan klarar lätt något år). Men om jag då inte ska fuska kommer mitt resultat ändå att bli positivt och jag kommer att få skatta med pengar som inte finns i företaget.

Alternativet är då periodiseringsfond. Man kan alltså skjuta upp beskattning i max 5 år, på pengar i EF och handelsbolag, som gör bättre nytta att arbeta i företaget.

Om jag gör så skulle jag alltså inte behöva bry mig om dessa pengar, bara lämna kvar dem på företagskontot och investera dem i nya produkter när det är läge. Skattar för dem gör jag om 5 år, när jag förhoppningsvis är anställd av mina egna företag och troligen har en låg lön och ingen statlig skatt.

Jag hoppas att ni som är lite insatta säger till mig om jag tänker fel eller har missuppfattat några skatteregler eller nåt.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Andreas
  Feb 14, 2011 @ 11:41:09

  Rätt tänkt med tänk på att det endast är 25 % av vinsten som du kan avsätta till periodiseringsfond

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 14, 2011 @ 11:49:19

   Bra Andreas, tack för det!
   Alltså blir den största delen i alla fall vinst, måste skattas, och kommer även att tas in i min privata ekonomi, troligen. Vi får se nästa årsskifte.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: