En materiell marschnivå

Playman.se

När jag studerade ägde jag ingenting. Mina favoritkläder hade jag fått av en sponsrad vän, jag fick låna en bil på sommaren och datorn var en ”skrotad” gammal häck. När jag började jobba och hade ett eget hem sa min tjej; ”det är så lätt att köpa presenter till dig för du har ingenting”.

Åren efter det, med höjd lön och eget boende, följde att jag köpte på mig sånt som jag aldrig hade ägt men alltid tänkt att jag borde. Eftersom jag hade snålat så länge var behovet nästan omättligt. Vinterkängor, skidkläder, vinterjacka, resväska, ryggsäck, kostym, kavaj, finskor, finkläder, stereo, dator och mobil som inte är kasserade, teve, husgeråd, tavlor, möbler, mattor, resor, bil, ja det var inte så konstigt att jag inte lade undan något förrän många år efter jag hade fått mitt första jobb.

Men! Till slut är det nog. Man måste säga; stopp, nu har jag det jag vill ha. Om något går sönder köper jag nytt men annars är jag nöjd med det jag har!

Det tänkandet styr mig på två sätt.

  • Köpa kvalitet från början.
    • Inte nödvändigtvis det dyraste, men gjort för att hålla.
  • Vara nöjd med det jag har.
    • Jag kommer inte att bli lyckligare med en större teve.
    • Jag går aldrig och funderar på vad jag mer behöver.

Vad man dock inte får bortse ifrån är att man ska komma till en materiell nivå där man känner sig nöjd. Självklart skulle jag ha kunnat fortsätta att leva som en luffare och sparat en massa pengar, men då tror jag verkligen att jag skulle ha berövat mig lite av livet. Det är självklart en svår gränsdragning och jag vet inte riktigt hur man ska göra den.

En enklare gräns för vilken standard man ska unna sig själv är att behålla 10% av förtjänsten ”för sig själv”, som boken ”The Richest man in Babylon” förespråkar. Min regel talar lite emot detta, i och med att jag först ville nå en standard jag kände mig nöjd med, och inte öka den standarden i och med att inkomsterna ökar. Det kräver dock mer disciplin, det ligger inte i människans natur att känna sig nöjd med det man har.

Playman.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: