Budgetgenomgång

Dags att tänka lite utanför lådan när det gäller att spara. Vad skulle jag kunna spara in på?

Boende, avgift 4000
Den är inte mycket att göra åt, jag vill inte flytta. Det här är dock den viktigaste kostnaden man generellt drar på sig som är ganska svår att dra sig ur. Mitt boende är nu lite dyrare än jag haft tidigare men det gör inte något eftersom min inneboendes bidrag gör att det blir väldigt billigt i alla fall.

Lån, ca 3000 (ränteavdraget får jag tillbaka långt senare eftersom jag inte jämkar)
Här funderar jag ju hela tiden på om jag ska amortera ner det eller investera pengarna. Hittills har jag aldrig amorterat på grund av för liten skillnad mellan låneränta och sparränta. Denna post är förstås i stigande och kommer så att vara i ett par år troligtvis.

CSN, ca 1300
Jag har ju flera gånger agiterat ivrigt om att den typ av studielån jag har är det bästa lånet man kan ha och det ska därför vara det sista man betalar tillbaka. Det finns dock ett ”men”. Om jag skulle använda 200 000 till att betala av CSN på ett bräde skulle mitt kassaflöde stärkas med 1300 per månad på en gång. Om jag istället amorterar bolånet med samma summa stärks mitt kassaflöde istället med ca 550 kronor per månad. Så, varför blir det så här? Jo, i studielånet är det ju en icke valbar amortering inbakad och inbetalningen styrs av min lön. Nej, jag kommer inte att ändra mig och betala av mitt CSN snabbare, men det är en intressant räkneövning, kassaflöde ska man inte bortse från.

Mat, ca 2000
Detta känns redan i underkant och jag är väldigt nöjd över att jag numera tar med mig matlåda och på så sätt sparar 1000 kronor i månaden. 90 mål mat per månad ger alltså en budget på bara 22 kronor per mål. Jag kommer ihåg att ”Miljonär innan 30” låg på max en tia per mål men det blir tajt för mig. Nu har jag i alla fall skaffat konto på Coop för att jag ska kunna hålla exakt koll och följa upp min budget. Det kommer att åka in 2000 per månad och sedan ska jag försöka hålla mig till det.

Transport, ca 700
Självklart är det SL-kortet som avses. På sommarhalvåret kommer detta istället att utgöras av bilkostnaden, vilket nog är i underkant. Alltså ska jag försöka cykla till jobbet på sommarhalvåret (jag har lovat det förut) och bara använda bilen till utflykter och sånt.

Kläder, ca 200
Jag får ganska mycket kläder av företag jag samarbetar med så detta har jag kunnat dra ner rejält på. Ändå kan jag inte sätta noll, det finns ju alltid något extra jag behöver.

Övrigt, ca 1000
Det vanligaste här är nog sportprylar. Jag älskar alla sporter och spenderar efter moget övervägande gärna en del så att jag kan utöva dem. Här kommer även bio, fika, mat ute, presenter, vilket gör att också denna kategori känns tajt.

Efter att ha gått igenom denna lista kan inte se att jag ska kunna spara in på något mer utan att få det riktigt tråkigt eller jobbigt. Det är snarare så att jag tvivlar lite på att jag verkligen kan hålla denna budget. En av anledningarna till att jag kunnat spara så mycket är att det ramlat in lite extra kontanter från privatförsäljning och andra icke budgeterade inkomster, vilket har gjort att jag kunnat hålla budget men ändå spenderat lite extra på ”övrigt”.

Istället måste jag alltså öka inkomsterna om jag ska spara mer. Det blir säkert ett inlägg om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: