Högkonjunkturens förbannelse

Det är lätt att känna sig positiv när vi är inne i en högkonjunktur, men det är nog bra att fundera på vad som egentligen händer med den privata ekonomin. I Metro stod det ”Sverige går bra – då kan du få betala”. Så, vad innebär det egentligen?

Det positiva är att det rimligtvis bör vara mindre risk att bli av med jobbet och större chans att kunna öka lönen. Det negativa är att man måste höja lönen med mer än inflationen, vilken snart tar fart i en högkonjunktur. Beroende på vilka utgifter man har kan detta bli en ordentlig försämring även om man får högre lön. Just nu ser det inte så bra ut för bilåkarna till exempel.

Med högkonjunktur kommer ju självklart avkylande åtgärder som högre räntor. Jag behöver väl inte nämna att det är den viktigaste och största utgiftsändringen de flesta drabbas av i en högkonjunktur. Den låga räntan är ju en stor bidragande faktor till att jag kunnat spara så flitigt under lågkonjunkturen. Snart dags att amortera eller investera.

Att jag har företag som säljer till andra företag och privatpersoner gör att jag kan utnyttja inflationen till att höja priserna. Mina kostnader har snarare gått ner i och med en stark valuta, men det är mycket lättare att höja priserna när allt annat blir dyrare och folk får mer pengar än när vi är i en lågkonjunktur och folk håller hårt i pengarna. Självklart lär mina företag också bli drabbade av högre leverantörskostnader så småningom.

Bara att det står ”högkonjunktur” på löpsedlarna gör att folk känner sig lite rikare och handlar mer. Förhoppningsvis kommer det att synas i vår försäljning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: