Miljonär är ingenting

Tror att jag skrivit om det förut och jag kommer att skriva om det igen. Det är nog lite terapi och lite realitetscheck att påminna mig om att även om det är bra jobbat att spara ihop till en miljon är det faktiskt inget att hänga i julgranen (hehe, fick en härlig bild i huvudet).

Många många är bostads- och fritidshusmiljonärerna. Inget fel i det! Eller, jo, det är ju en galen marknad, men inte fel att folk har ett stort värde i förhållande till sin belåning. Men, hur ska de gå vidare? Hur ska de utnyttja övervärdet? Hur ska de få mer värdeökning i framtiden på detta ”kapital”.

Mitt exempel blir mina kompisar. De köpte ett hus just före finanskrisen, men till ett pris som säkerligen står sig väl och har ett något högre värde sedan dess. Inköpt för 5Mkr, värde ca 5,5Mkr.

Innan dess hade de bott sig till ytterligare 1Mkr. De har alltså på huset en nettoförmögenhet på 1,5Mkr.

De betalar dock ingen amortering eftersom ”det ändå inte skulle märkas på den totala skulden”. Tyvärr sparar de inte heller, och därför kommer skulden inte att minska. Alltså kommer de aldrig att att få en lägre månadskonstnad och de kommer inte att få pengar som jobbar för dem. Visst värdeökningen kanske fortsätter och kanske har de om två år en nettoförmögenhet på 2Mkr, men inget annat kommer att ändras.

Något som skulle kunna inträffa, och skulle förbättra deras ekonomiska situation rejält är dock att de skulle flytta långt ut på landet och byta till ett mycket billigare boende. De skulle i princip då kunna bli helt skuldfria och lägga rubbet på sina dyra nöjen.

Nåja, det blev lite svammel om bostadsmiljonärer igen, men det är ju alltid aktuellt 😉

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Per
  Mar 05, 2011 @ 18:45:36

  Ja, så är det. Man kan ha ett bra värde på sitt boende. Men de flesta vet inte hur mycket boendet är värt. Det vet man ju inte med säkerhet förrän man säljer.
  Nej, melodin är att äga sitt boende fullt ut. Tycker jag. Det är ett bra delmål. Miljonen kan vi lägga ovanpå det. Kanske som en blandning av likvider och investeringar som kan utvecklas på sikt.
  All framgång till dig. Ha det gott.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Mar 05, 2011 @ 18:58:13

  Per:
  För min del är inte att äga boendet ett delmål eftersom jag alltid kommer att söka bättre investeringar än att amortera. Jag kommer att ha fel ibland och rätt ibland men jag är beredd att satsa. En miljon är som sagt inte mycket, vare sig det finns i kontanter eller i ett övervärde på boendet. Jag kommer dock att amortera av en del för att vara mindre sårbar och mer diversifierad.
  Tack och lycka till själv Per, berätta gärna hur det går!

  Svara

 3. Lundaluppen
  Mar 05, 2011 @ 21:12:51

  Kan bara hålla med. Det är svårt att bli förmögen på tillgångar som inte genererar kassaflöde, och det är väldigt få som verkligen realiserar sina bostadsvinster och flyttar till något billigare.

  Svara

 4. jobbochfirma
  Mar 06, 2011 @ 20:08:22

  Kul att du tittar in Lundaluppen, jag beundrar ditt kunnande om aktier!
  Absolut, kassaflöde är kung!

  Svara

 5. Karl
  Mar 09, 2011 @ 21:20:09

  Jag är väldigt rädd om mitt kassaflöde nu när jag äntligen fått upp fart i det. Dessutom tror jag inte på fortsatt boprisuppgång så jag har faktiskt tagit beslutet att sälja min (dyrare) bostadsrätt och flytta längre bort till en större (men mycket billigare) lägenhet. Har ingen lust att lägga en stor del av mitt nuvarande kassaflöde på högre räntor så jag flyttar, tar ett mindre lån, binder och vet precis vad det kommer att kosta de närmsta två åren. Dom flesta jag känner tycker att jag är knäpp men dom har å andra sidan inte som mål att bli ekonomiskt oberoende på sikt 🙂 Och frågar man så verkar det nästan inte finnas nån övre gräns för vad det får kosta att bo i innerstan. Vilket är faschinerande och kanske en indikation på att boprisrejset kanske ändå inte är över än?

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 09, 2011 @ 23:47:02

   Bopriserna är väldigt svårt att spekulera i. Vi verkar vara många som är överens om att det bör vara övervärderat, men i grunden handlar det ju om hur man vill bo och om man har råd med höga räntor.

   Jag tror definitivt att du kan ha gjort ett riktigt val, kassaflöde är viktigt! Bara du inte mår dåligt av att bo längre bort.

   Nu har du gjort ditt val så skit i boprisrejset och hitta bra investeringar så ska vi nog bli rika båda två!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: