Viktiga vinstord

Varken jag eller min partner har någon ekonomibakgrund så när vi pratar priser, vinst och sånt med varandra blir det ofta lite begreppsförvirring. Här kommer ett par viktiga ord.

Marginal
Marginalen på en vara som ska säljas är utpriset (exklusive moms) minus inköpspriset (exklusive moms) delat med utpriset (exklusive moms). Med andra ord; förtjänsten genom försäljningspriset. För många varor kan detta ligga runt 50%. För billigare varor kan det vara en bit högre och för dyra varor mycket lägre.

Påslag
Påslag kallas ibland också avans och är den prisökning man lägger på t.ex. i försäljarledet. Det kan uttryckas i procent eller kronor. Det är vanligt att folk blandar ihop marginal och påslag och säger saker som att de har 100% marginal, vilket ju är omöjligt. Då avser de troligen ”påslag” eller ”avans”.

Täckningsbidrag
Hur mycket en varas försäljningspris bidrar till företaget kallas för täckningsbidrag. Om man säljer 100 par skor där avansen på varje par ligger på 100 kronor ger det ju ett tillskott till företaget på 10 000 kronor. Man kan då vara lockad att säga att det är ”vinsten”, men det är inte riktigt korrekt eftersom man har lokalkostnader, personalkostnader och en massa annat, vilket skorna givetvis måste vara med och betala för. Dessa kostnader ska ”täckas” av försäljningen, och därför säger man att skorna gav ett ”täckningsbidrag” på 10 000 kronor. Om man anger täckningsbidraget för en enda produkt är det detsamma som avansen i kronor.

Resultat
Den vinst eller förlust ett företag gjort när årets alla intäkter och utgifter, kostnader och avskrivningar m.m. har räknats samman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: