Finslipad definition

Om man skulle säga att man vill bli rik så undrar folk vilken siffra som betyder att man är rik. Jag har tidigare varit inne på att min definition för rik handlar om att den livsstil man vill ha försörjs av ens passiva inkomst.

Så långt är det gott och väl, men man skulle ju kunna nöja sig med ett väldigt billigt liv, är man rik då? Eller, man kanske klarar sig på sin passiva inkomst när tiderna är bra, men plötsligt när tiderna är sämre blir man fattig igen, då är det ingen bra definition.

Hur ska vi få till en vattentät definition? Jag försöker.

Jag anser mig vara rik när:

Avkastningen på min förmögenhet, även i dåliga tider, både kan öka förmögenheten och tillåta ett uttag, och det uttaget är tillräckligt stort för att försörja mig och betala för mina intressen.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Yared
  Apr 03, 2011 @ 12:08:33

  Jag brukar säga att man är rik när man kan välja att inte jobba utan att man behöver förändra sin livsstil. Själva friheten att kunna disponera all sin tid utan att behöva oroa sig för något är vad rikedom handlar om.

  Svara

 2. Baltazar
  Apr 03, 2011 @ 14:46:13

  Bra definition! Hade varit intressant med en liten redogörelse för dina passiva inkomster för att se hur långt på vägen du kommit.

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 03, 2011 @ 21:19:28

   Baltazar:
   Det är inte alls mycket och det är inte så lätt att räkna.
   Jag kan bara räkna aktieutdelning och sparränta som passiv, av mina inkomster. Det kan väl bli ca 4% av 150 000, alltså ca 6 000 för aktierna och kanske 5 000 för sparpengarna. Alltså nästan försumbart på ett årssparande på 180 000. För värdeökningen kan man väl inte räkna? Den är ju omöjlig att ta för given och mycket svårare att beräkna än utdelningen.

   Nej det tar lång tid innan jag kan vikta över till att få i huvudsak passiva inkomster. Först måste jag driva mina projekt hårt och jobba många sena kvällar i mina företag. De två parallella spår jag driver är dels att bygga företagen för att kunna stå för sig själva och dels att bygga förmögenheten för att kunna växa ordentligt av sig självt.

   Jag tror att det kan vara en mycket bra väg att som du göra appar. Gör nåt du gillar och få sedan helt passiva inkomster på det, oslagbart!

   Svara

 3. Anonym
  Sep 11, 2013 @ 19:39:21

  Har ofta sett detta resonemang men förstår inte varför pengarna måste växa?
  Såvida man inte har evigt liv räcker det väl om balansen är 0 när man förmodar att man kommer att trilla av pinnen? Och då behövs mindre pengar än man tror.

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 11, 2013 @ 20:30:30

   Sant!
   Lite jobbigt att man måste gissa på när man dör, men visst kan man göra ett överslag och sen se till att leva upp pengarna tills dess. Ungefär så säger jag till mina föräldrar att göra.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: