Vi har inte råd

Jag funderar filosofiskt över frasen ”jag har inte råd”. Vad betyder egentligen det?

Man kan höra en förälder säga det till ett barn när barnet vill ha en rolig hatt i ett stånd på ett torg. Det kan då betyda något av följande:

 • Jag har inte tillräckligt med pengar i min plånbok
 • Min budget tillåter inte att jag köper en hatt
 • Min budget tillåter inte att jag köper småsaker så fort barnet får ett infall

Men oftast betyder det att man inte vill slösa pengar just den saken när det finns så mycket annat man skulle behöva eller vilja ha.

För barnet har pengarna inget värde. Det har däremot den roliga hatten. Eftersom barnet inte gör avvägandet mellan att köpa hatten och köpa något annat, utan istället att ha hatten eller inte ha hatten, utan några andra konsekvenser, så vill de ha hatten. Om de får hatten kan de redan samma kväll glömma bort att den någonsin existerat.

”Jag har inte råd” följer dock med oss genom livet och vi använder det slentrianmässigt i många situationer där vi egentligen menar något annat. Det finns liksom ingen förlorad stolthet i, vår kultur, att erkänna att man inte har råd. Vilket det säkert finns i många andra kulturer.

När jag var i en dyr affär som liten frågade min far expediten vad något kostade. När han fick svar sade han ”det var dyrt”. Expediten blev lite stött och sa att det minsann var billigt för sådan kvalitet. Min far bad att få omformulera och sa ”det är mycket pengar”. Jag förstod då skillnaden, och kanske borde vi på samma sätt försöka hitta alternativa formuleringar för att beskriva varför vi inte vill köpa saker.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. GustavR
  Apr 06, 2011 @ 02:04:25

  Det är en intressant fundering. Jag tillhör de som fast jag troligtvis har större tillgångar än de flesta i min bekantskapskrets säger att det visserligen hade varit trevligt att gå ut och äta, se hockey och ta några öl, men jag har inte råd den här månaden. Det är, som du säger, mer socialt accepterat än att t.ex. förklara att jag gjort ett rationellt övervägande och kommit fram till att mitt liv främjas mer av att spara de där hundralapparna och se matchen hemma på tv.

  Personligen så vill jag inte framstå som att jag predikar eller antyder att de borde göra vettigare saker med sina pengar, men det skulle kanske vara värt att ibland bli kallad snål eller tråkig för att stå upp för sin övertygelse.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Apr 06, 2011 @ 09:58:56

  Kul att du sett detta fenomen också GustavR.

  De flesta i min bekantskapskrets tror sig veta att jag har råd med allt som de har råd med, men vet också att jag är lite sparsam. Det kan jag leva med.

  Jag har en ständig kamp med min svåger, som tycker att man ska unna sig saker. Jag tycker att han borde se hålen i sin teori när han har slut på pengar i slutet av varje månad, trots 14′ mer än mig i lön.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: