Min grymma marginal

Det är inte alltid lätt att veta vilken marginal man ska sätta på sina produkter.

Om man köper av en svensk grossist finns det oftast rekommenderade utpriser och då kan man ju jämföra med inpriserna och få ett hum om vad de tycker är en rimlig marginal. För mindre konsumentprodukter, i prisspannet 100-1000 kronor brukar det ligga på mellan 40 och 50 procent.

Om man importerar själv får man kanske ett rekommenderat pris i ursprungslandet, men det är inte så relevant eftersom man har fler omkostnader (frakt och eventuellt tull), plus att det går att ta mer på grund av att kunderna är beredda att betala en premie för att slippa köpa från utlandet. Finns det däremot konkurrerande produkter i Sverige redan måste man givetvis fundera på att anpassa priset efter dem.

I min enskilda firma har jag en riktig guldhöna som topprodukt. Jag kör egen import, till skillnad från mina konkurrenter (som jag tror går via grossist), och kan därför vara billigast och ändå ha marginaler på mellan 55 och 65 procent!

I handelsbolaget nöjer vi oss oftast med mycket lägre marginal. Där följer vi ofta de officiella kanalerna och landar då på mellan 40 och 45 procent. Vi har dock några riktigt dyra produkter också och då går det ända ner till 20 procents marginal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: