Jobbcoach

Jag vet inte hur mycket det framgår att min arbetssituation är lite ansträngd. På mitt vanliga jobb trivs jag i och för sig med kollegor och chefer, men jag gillar egentligen inte att gå till jobbet och jag får alldeles för lite gjort.

Jag har på eget initiativ börjat tala med någon slags terapeut på jobbet och nu har jag även varit iväg på tre dagars personlig utveckling för att börja nysta i detta.

Jag har fått samma reaktion från båda dessa håll. ”Är du verkligen på rätt ställe?”. ”Ska du inte ta och säga upp dig och satsa på din dröm?”.

Detta var inte vad jag ville höra. Jag är ju en pragmatiker som självklart har satt sig ner och räknat på hur jag skulle klara mig utan en anställning.

Mina firmor som inkomst?
Inte en särskilt svår ekvation egentligen. Firmorna går ju knappt runt så de kan givetvis inte försörja mig.

Leva ett tag på sparpengar?
Jag skulle kunna leva flera år på mina sparpengar i och med att jag skulle ha en väldigt låg förbränningstakt. Men med detta scenario skulle jag inte kunna bygga på min förmögenhet som jag vill. Det skulle bli en chanstagning jag inte är redo att göra.

Ta ett okvalificerat deltidsjobb?
Jag skulle få ganska bra utväxling på mitt jobbande om jag bara körde helger på ICA istället för att jobba heltid. Då skulle jag kunna fokusera på företagen och projekten på heltid istället. Men skulle jag vara beredd att ge upp tryggheten, lönen och allt annat för min diffusa dröm? Inte just nu.

Jag vet att de nånstans har rätt, men jag är inte redo.

Planen blir istället att visa att jag kan komma tillbaka och bli produktiv på jobbet, fortsätta driva mina företag och inom tre år ha så lönsamma företag att jag kan säga upp mig.

Kanske är det så att mina drömmar att bli rik står i vägen för mina drömmar om att ha framgångsrika företag. Jag kan ju inte vara säker på att mina företag kommer att göra mig rik, därför vågar jag inte ge upp min anställning och min hyfsade lön, eftersom jag så tydligt ser att jag det bidrar till en framtida förmögenhet, med ca. 15 000 kronor varje månad.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. DxTrader
  Jun 03, 2011 @ 11:16:09

  Mycket svår situation det där. Känner igen mig lite. Har själv nyligen sagt upp mig för att satsa på egna företag och aktietrading. Jag tror dock aldrig att det finns någon ”rätt tid” att ta det stora beslutet ur mycket man än försöker förbereda sig. Kommer alltid vara att man går ifrån en trygghet till ett osäkerhetsmoment.

  Men jag tror att man ska ta chansen så tidigt som möjligt. Om det inte går ihop så kan man alltid gå tillbaka till ett fast jobb igen. Sen tycker jag det är mycket viktigare att tycka om det man jobbar med, det är iallafall det viktigaste för mig personligen. Jag ser fram emot att följa din utveckling på det här området. Tycker din blogg och dina tankar är mycket läsvärda.

  Svara

 2. Pelle
  Jun 03, 2011 @ 11:38:55

  Ser vi allmänt så kan vi förvänta oss en lågkonjunktur om 2-3 år. Då ska det rationaliseras på många arbetsplatser – det kanske kommer att hända på det företaget du jobbar på. Hur har företaget hanterat nedgångarna 2008/2009 resp 2002/2003. Då, om 2 år, kan det vara kanske vara läge för dig att se till att bli uppsagd?
  Men då är naturligtvis frågan hur starka dina egna bolag är, här bestämmer ju du själv hur eventuell försäljningsminskning ska tas om hand och var/vilka som ska få foten eller vilka kostnader som ska bort.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jun 03, 2011 @ 18:05:48

   Det skulle kännas konstigt att hoppas få sparken, men visst skulle det vara det bästa för mig. Företaget har haft neddragningar tidigare så det är inte helt otänkbart.

   Mina bolag är förhoppningsvis starka då, men vi kommer troligen inte att ha anställda. Det förste jag anställer är mig själv 😉

   Svara

 3. DxTrader
  Jun 04, 2011 @ 12:21:49

  Tack! och jag håller med Pelle ang. ”hoppas få sparken”. Så tänkte nämligen jag också innan jag sa upp mig. Att jag skulle försöka bli avskedad och få ut 80% av lönen i a-kassa i ett år. Men ”tyvärr” tror jag inte det skulle hända, de var snarare besvikna att jag sa upp mig. De frågade till och med om jag kanske kunde komma tillbaka som konsult genom ett av mina företag…men det tror jag inte jag vill. Hela poängen med att sluta på mitt fasta jobb var nämligen att skapa egna produktbolag, inte konsultbolag eftersom jag då lika gärna kunnat jobba kvar.

  Svara

 4. Pelle
  Jun 04, 2011 @ 15:36:01

  Om du ser till att bli uppsagd är det inte som att du får sparken. Du väljer ju själv att gå, men det ser ut som om det är dom som gör det. Avsevärd skillnad.

  Ungefär som med flickvännen som tror att det är hon som kommit upp med idéen om att göra just det där, eller köpa det där. Det är naturligtvis du som har bestämt agendan och fått henne att tro att det är hennes idé . Men egentligen är det din idé sen ganska lång tid tillbaka. Inget är så starkt som när människor tror att det är deras egen idé. Men vi vet bättre vems idé det var från början.

  Att göra sig obekväm så att det är dig de väljer bort vid nästa neddragning är inte svårt, det är egentligen ganska enkelt. I en del fall som jag känner till kan företaget tänka sig att betala vanlig lön under tiden du provar på ett annat jobb, tex egen firma. Tidsrymder om 3-6-9 månader är inte ovanliga. Kan kombineras med andra uppsägningsförmåner.

  Börja vänja dig vid idéen, den kan lösa många av dina funderingar du givit uttryck för.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: