Vad gör jag åt bostadsbubblan?

Jag tillhör dem som tror att det finns en bostadsbubbla och att den nu har börjat pysa. Men vad gör jag åt det?

Om vi ponerar att det kan röra sig om en justering på 40%, så skulle det innebära ett tapp på 640′ från ett förmodat toppvärde på min lägenhet. Hur ska man då agera?

Eftersom jag bor i Stockholm och inte har för avsikt att byta stad så har jag inte så många alternativ på boende. Jag skulle kunna flytta till något mindre, men då skulle jag inte kunna hyra ut som jag gör nu, och således förlora inkomst. Det är heller inte säkert att detta är toppen på kurvan och det är ännu mer osäkert att jag ska kunna pricka botten någorlunda när jag köper tillbaka.

Alltså inget sälj!

Däremot borde jag kanske betala ner lånet för att rusta mig mot den stigande räntan. Men så länge jag har det mesta på sparkontot och inte lever upp det eller spelar på börsen så är det ganska lugnt. En tanke med sparkontot är också att jag ska kunna investera i något bra husobjekt när det har fallit en bit.

Så, visst är det så att om jag nu vill kunna köpa ett hus eller en ordentlig sommarstuga i framtiden borde jag hoppas på att det är en bostadsbubbla. Kortsiktigt vill man ju inte att värdet på lägenheten man har ska sjunka, men i ett längre perspektiv är det nog bättre för mig ju mer det faller de närmaste åren. Jag kommer ju att ha råd att bo kvar ändå, så länge jag har jobbet åtminstone.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Oscar
  Jul 17, 2011 @ 18:00:13

  Visst känns priserna i Stockholm väldigt höga men de slentrianmässiga förutsägelserna om kommande höga räntor och prisras är med all sannolikhet fel.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 17, 2011 @ 18:05:04

   Prisraset verkar ha börjat och det är sån stiltje hos mäklarna att de inte sett någon motsvarighet, så om du anser att det är på något annat sätt så får du gärna utveckla.

   Svara

 2. Oscar
  Jul 18, 2011 @ 18:16:16

  Prisras?
  Knappast värre stiltje än 2008, va?

  Nu är folk oroliga pga Eurokris och skuldtak plus att tuffare regler hos bankerna har gjort marknaden lite trögare. Det är stor skillnad mellan en lugnare utveckling men något lägre priser och en bobubbla som spricker.

  Inflationen är snarare för låg (sett till vad EU och USA skulle behöva) så några långvariga räntechocker är knappast troliga.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 18, 2011 @ 20:12:59

   Du behöver inte tro på varken stiltje eller prisras, men om du vill läsa varför jag tror på det så kan du gärna kolla upp Cornu och söka på bolånetorsk: http://cornucopia.cornubot.se/

   Visst, lugnare utveckling skulle funka för mig, men det är inte så det brukar se ut med bostadspriser. Om bubblan spricker så betyder det nedgång i 2-4 år, totalt kanske 30-50%, alltså inte så snabbt som en börskrasch.

   Jag förstår inte vad du menar med för låg inflation. Jag kan inte så mycket om makroekonomi men många menar att hög inflation är dåligt. Om vi bara ser till bostadspriser så betyder oförändrade priser självklart prisnedgång om det samtidigt är hög inflation.

   Svara

 3. Jep
  Jul 18, 2011 @ 20:30:12

  Håller med. Det är en bubbla och den börjar spricka. Men de flesta kan inte identifiera en bubbla förrän den redan spruckit…

  Har varit på visningar i ca ett års tid i Sthlm-området och det är en markant skillnad på antalet intressenter och budgivare nu och för ett år sedan. Sedan är ju säljarna hjärntvättade att tro att de ska få samma pris som grannen fick för ett år sedan…men snart tvingas de sälja till ännu lägre priser; fördubblad ränta, höjda matpriser, höjda elpriser och en gigantisk global skuldkris garanterar detta.

  Svara

 4. DxTrader
  Jul 19, 2011 @ 13:49:34

  Bra inlägg. Jag har länge tänkt skriva något om just det du säger att man får tillfälle att köpa billigt om priserna går ner. Jag tänker likadant att någon gång kommer jag byta upp mig och det spelar då ingen roll om priserna är lägre och om jag får lite mindre för min lägenhet eftersom jag samtidigt kan köpa en 4:a eller 5:a (bor i 2:a nu) flera hundra tusen billigare än om priserna inte hade gått ner. Eftersom nedgången är relativ i procent så tjänar man ju mer på att byta upp sig ju mer priserna faller.

  Man behöver bara oroa sig om man är ”överbelånad” på bostaden men isåfall handlar man antagligen mkt på kredit osv och då är det något annat som behöver fixas. Om inte, och jag tror att folk tror att det är fler som inte klarar av lånen än det verkligen är, så kan man bara sluta fundera på allting och fortsätta leva helt som vanligt. Jag har bundit min ränta till 4,08% fram till hösten 2013 men jag börjar nästan tro att det var fel val.

  I området där jag bor så har en likadan lägenhet som jag har (ganska stor omsättning på de som flyttar i föreningen så jag vet med säkerhet) stigit med ungefär 8% sen 2009 då jag köpte. Inga jättesummor men jag tror heller inte att det blir en riktig krasch eftersom efterfrågan på bostäder i Sthlm är så pass stor.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 19, 2011 @ 14:02:33

   Ja, visst skulle en nergång ge möjligheter att köpa dyrare, men bara för oss som har pengar att stoppa in. Den vanliga ”bostadskarriären” har folk gjort genom att använda övervädet till insats i dyrare boende.

   Angående den stora efterfrågan så ska det bli intressant att se vad som händer om det blir en större nergång i bostadspriserna. Många menar ju att efterfrågan inte har så stor inverkan vid en sådan, tvärtom att den stora efterfrågan har drivit upp priserna mer i till exempel innerstaden och att fallet därför där blir ännu större.

   Som sagt, ska bli spännande att se.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: