Dumma, ytliga jag

Jag fortsätter på temat om partner och ekonomi.

Jag har kommit på mig själv med att jag helst av allt vill ha en tjej med riktigt god ekonomi. Det är inte rumsrent! Att blanda in ekonomi i ett kärleksförhållande har inte varit okej på många år, och då mest från kvinnans sida. Det ansågs naturligt att kvinnan letade efter en man som inte skulle ha något problem att försörja en familj.

Nu är arbets- och lönestrukturen en annan, och mycket av detta har försvunnit. Ändå ligger det mer i detta än att bara ”gifta upp sig”. Det handlar också om att man vill hitta en partner som kan ta hand om sin egen ekonomi, vilket i sin tur är ett mognadstecken och ett tecken på att man klarar av planering och långsiktigt tänkande. Viktiga saker om man vill starta en familj.

Min farmor frågade en gång om jag skulle kunna tänka mig att gifta med en kvinna som tjänar mer än mig. I hennes ögon skulle det vara konstigt och lite skamligt för en man. Jag svarade att jag tvärtom skulle föredra det. Bara jag är nöjd med min lön så är det superbra om min partner har det ännu bättre, annars blir det ju jag som måste skjuta till lite extra ibland och jag som får dra ett tyngre lass när det behövs. Vi är ju ett team, även om vi har separat ekonomi.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. A
  Aug 11, 2011 @ 16:56:14

  Förstår ditt tankesätt, ofta får man dock gå ner kraftigt i övrig kvalitet så som utseende ifall personen i fråga ska gå att få på kroken, skulle tipsa om att det ofta räcker att nöja sig med någon som åtminstone har det ekonomiska tänket. Tillsammans kan man isåfall åstadkomma stordåd. Känner ett par, båda inom statlig sektor, relativt nyexade, sådär löner, 24k 22k brutto, som sparar 20k netto/mån. Extremfall såklart men ändå.

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 11, 2011 @ 17:21:25

   Tack för tipset A.
   Det är nog faktiskt lite så jag tänkte också, inte att hon måste vara förmögen. En ekonomiskt grundförståelse är ännu viktigare. Vi måste ju uppfostra våra barn rätt också, inte minst.
   Men det är inget man pratar om på första dejten, eller…?

   Svara

 2. A
  Aug 11, 2011 @ 22:55:51

  ..nej det är väl kanske inte det..dessutom dumt att avslöja något som kan användas mot dig..men du kan ju smyga in lite diskussion ang den pågående skuldkrisen och sen se om det går tolka hennes svar på nått sätt..

  ..annars generellt får man va tacksam ifall man träffar en sympatisk, jordnära o ärlig människa. Isåfall kommer allt förhoppningsvis lösa sig automatiskt..

  Svara

 3. Ekonomitankar
  Aug 12, 2011 @ 06:58:04

  Jag har inga problem med att jag tjänar mer än maken, men han har däremot lite ärvda pengar på banken. Men jag skulle aldrig klara av att leva med en man som spenderade alldeles för mycket.
  Vi tjänar båda halvdåligt, men klarar oss utmärkt eftersom vi sköter vår ekonomi (läs att jag sköter vår ekonomi…)

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: