Emot alla råd

Min far sa bara nej när jag ville ha råd om hur man skulle utforma ett lånebrev mellan kompisar. Han avrådde mig alltså helt från att göra det, trots att jag tyckte att det både är riskfritt och något positivt att göra för att hjälpa mina kompisars fina företag.

Läs mer om det här: https://jobbochfirma.wordpress.com/2011/07/21/osakert-lan/

Nu är i alla fall pengarna utlånade och det känns inget speciellt.

Håller tummarna för att det inte blir nån kris och att det går väldigt bra för mina vänners företag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Macke
  Sep 04, 2011 @ 19:25:48

  Jag tycker att din far er klok.

  Svara

 2. Arne
  Sep 05, 2011 @ 14:11:54

  Blanda aldrig vänskap och pengar – det är ett säkert recept på att förlora vänner, och ibland även pengarna du lånat ut.

  Lyssna på den äldre generationen, de har livserfarenheten.

  Fast du kanske vill bli av med vännerna. Isåfall så var det ett mycket bra val.

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 05, 2011 @ 14:21:37

   Åååh, vad ni är tråkiga!

   Allt är upplagt enligt konstens alla regler och jag gör det för att det är bra business och mina vänner har ett bra företag som behöver kontanter i ett par månader.

   Jag lyssnar aldrig på råd utan djupare förklaring, som bara säger att ”så är det”.

   Men tack ändå, för att ni kommenterar.

   Svara

 3. GustavR
  Sep 05, 2011 @ 17:53:08

  Det låter som du har koll på det, men jag skulle fråga mig varför dina vänner inte lånar på banken.

  Jag antar att det för dem är billigare att låna av dig? Det måste isf betyda att du gör en annan bedömning av risken än vad banken gör eller att du har mindre marginaler än banken.

  Skulle du ha lägre marginaler är det lite underligt. När du prissätter risken tänker du väl något i banorna ”kommer jag tjäna eller förlora pengar om jag tar det här beslutet 1000 gånger?”. Eftersom att banken lånar ut väldigt många gånger så spelar det inte så stor roll om de skulle bli tvungna att avskriva en del skulder – de har ju kalkylerat med det. Om dina kompisar av någon anledning inte kan betala tillbaka så kan det däremot få stora konsekvenser för din ekonomi och du kan inte låna ut fler gånger för att det ska jämna ut sig.

  Enda anledningen som jag ser det är att du är övertygad om att banken har bedömt risken högre än den egentligen är. Och det är klart, du känner dina vänner och kan säkert göra en mer korrekt bedömning…

  Svara

 4. jobbochfirma
  Sep 05, 2011 @ 18:26:31

  GustavR, tack för att du kommer med nåt matnyttigt i din kommentar.

  Det var min idé att låna ut till dem, inte deras. Banklån var inte ett alternativ.

  Pengarna kommer inte att användas utan bara sitta på ett bankkonto som en banksäkerhet de måste ha för ett speciellt evenemang. Om nåt skulle gå snett kommer pengarna att hållas ca tre månader extra utöver de två månader det gäller. I så fall övergår lånet till ett med hög ränta.

  Mitt företag och deras företag gör mycket gemensamt och mitt företag tjänar på att deras kan utöka.

  Jag beräknar risken som obefintlig, annars hade jag inte gjort det. Jag kommer inte att öppna bank.

  Svara

 5. Arne
  Sep 06, 2011 @ 10:21:08

  Om du aldrig lyssnar på råd utan djupare förklaring, som bara säger att ”så är det” – så vad sa din far när du bad honom om hjälp?

  Eller ja, eftersom du inte gjorde som han sa så får vi anta att han inte hade någon djupare förklaring?

  Svara

 6. jobbochfirma
  Sep 06, 2011 @ 10:51:17

  Hej Arne
  Han sa att det var vanligt att folk blev ovänner över privatlån.
  Självklart har han erfarenhet från verkligheten så jag kan ju inte bara bortse från det.
  Däremot kan jag inte riktigt se hur det skulle kunna bli så. Farsan ville inte prata så mycket om det, men jag misstänker att sånt kan hända när man är oklar i kontraktet personerna emellan. Vi är glasklara i kontraktet!
  Det finns heller inget känslomässigt i detta lån. Jag lånar inte ut till dem för att de är mina vänner, utan för att det är en bra affär.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: