Styra upp sambons ekonomi

Hon är inte min sambo ännu men som jag har nämnt ska vi hjälpas åt att bli riktigt bra på att spara smart och leva gott.

Vad jag har förstått så har hon alla sina sparpengar, ca 400 loppor, på ett lönekonto. Det är självklart det första vi ska ta tag i. Över med det till Hoist bara, om det nu funkar för en utländsk medborgare.

Sedan kan man väl diskutera om hon borde ha några investeringar. Jag förordar ju aktier och tror att det är en bra tid att investera från nu och minst ett år framöver. Jag skulle dock aldrig försöka övertyga någon annan om att investera i aktier, det är alltid ett beslut som måste växa fram inom en själv, med full medvetenhet om vilka risker som finns.

Sedan ska vi göra budgetar. Jag har ju redan en men den behöver nog anpassas litegrann. Möjligen mer utgifter på möbler och nöjen men förhoppningsvis inte mer på mat, så blir det nog. Jag får ju lite mindre inkomster också eftersom min inneboende betalade lite mer än flickvännen kommer att göra. För hennes del är jag säker på att matkontot kommer kapas rejält, återstår att se hur mycket. Boendekostnaden kommer att halveras för henne och sedan ska vi se om vi kan göra något åt andra småinköp.

Jag måste göra en budgettavla ”före” och en ”efter” så att det blir tydligt för henne hur mycket hon kan spara. Jag har en känsla av att hon ändå är ganska nöjd med hur läget är nu, men endast för att hon inte räknat efter. Oj vad hon kommer att tacka mig om ett år, när hon har sparat 180 långsjalar, eller vad det kan bli.

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Arne
  Sep 09, 2011 @ 13:37:18

  Gillar din schyssta användande av begreppet tusenlappar, dessa har jag hittat hittills hos dig:
  Loppor
  Tuss
  Långsjalar
  Kalla
  Lax
  Labans
  Lapp
  Papp

  Har du använt de här ?
  lakan
  tova

  Svara

 2. jobbochfirma
  Sep 09, 2011 @ 13:44:00

  Tack för tipsen Arne!
  Lakan har jag använt:
  https://jobbochfirma.wordpress.com/?s=lakan

  Men inte tova. Har faktiskt aldrig hört det i den betydelsen.
  Kan man säga att en bil kostar 40 tovor, eller?

  Svara

 3. Legendarisk
  Sep 09, 2011 @ 15:50:49

  Haha bra kommentar där 🙂 har också noterat ditt breda förråd för ordet tusenlappar.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: