En plan för aktieköp

Jag har tagit ett principbeslut på att jag ska börja köpa aktier för mina sparpengar. Men det kan mycket väl vara så att botten fortfarande är ganska långt borta så jag vill absolut inte gå in för hårt ännu. Jag vill alltså dela upp köpen över ganska lång tid, men HUR lång och hur mycket ska jag kasta in åt gången?

Vi antar att jag fortsätter spara 15 tuss i månaden. Det gör att om jag vill minska mitt sparkonto till förmån för aktier måste jag investera mer än så varje månad. Eftersom 15 papp ändå är ganska mycket i min värld kan jag väl i och för sig börja med det, men för sakens skull vill jag räkna på hur mycket jag ska investera per månad för att jobba ner ca 450 lax till noll, månad för månad.

(450/12)+15=52,5

Jag ska alltså investera 52 500 kronor per månad i ett år för att då ha investerat alla mina sparpengar (och de jag har utlånade till firman), inklusive de 15 000 som tillkommer varje månad.

Det skulle kännas väldigt läskigt att investera så mycket, men… jag har ju många gånger sagt att jag är beredd att satsa lite för att bli rik.

Jag skulle alltså om ett år ha investerat över 700 000 på börsen! Undrar om jag kommer att våga…

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Legendarisk
  Sep 11, 2011 @ 09:37:15

  Jag har liknande strategi som du skriver om, ska investera månadsvis i ungefär ett år. Tror det kan funka riktigt bra.

  Svara

 2. annette
  Sep 11, 2011 @ 12:42:00

  hej.
  ja om du inte har nåt behov utav dina sparpengar och kan ”offra dem” och stå utan buffert så sätt de på börsen! du vet att allt kan försvinna i en nergång va???

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 12, 2011 @ 10:42:12

   Jag vill inte offra mina pengar men jag vill ge mig själv chansen att bli ekonomiskt oberoende. Jag kommer att ha kvar en normalstor buffert, men inte de 400 tuss jag har nu.

   Svara

 3. Legendarisk
  Sep 11, 2011 @ 13:52:19

  Allt kan försvinna om man väljer att sälja efter en nedgång. Men skulle bolag som HM, SCA osv gå omkull så tror jag vi har betydligt större problem ekonomiskt än så.

  Svara

 4. G
  Sep 11, 2011 @ 16:45:33

  Väldigt intressant, är inne på något liknande, din åsikt om kapitalförsäkring/isk vs. vanlig depå?

  Svara

 5. Chili
  Sep 18, 2011 @ 15:08:01

  Spännande, hade också liknande plan och försöker fortfarande genomföra den, men insåg lite bryskt hur svårt det är att hålla sig till planen, det är lättare sagt än gjort helt klart! Intressant blogg förövrigt, är i lite liknande situation med eget företag vid sidan av anställning så kommer följa dig. Lycka till!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: