Bostadsvärderingen

Tar upp ett gammalt favoritämne igen, nämligen hur bostaden värderas i förmögenheten.

Jag är ju egentligen för att ha den verkliga, uppdaterade värderingen av bostaden med i förmögenheten, men det är lite svårunderhållet och lite svårt att veta det verkliga värdet, det blir oftast grova uppskattningar.

Istället har jag valt att ta köpesumman och låta den stå för värdet på bostaden. Fördelen med det är att det räntedragande värdet står med i rapporten, och eftersom jag inte ser det som en investering så till vida att jag är ute efter värdeökningen så kan jag bortse från den. Med det följer även att jag inte gör några justeringar nedåt nu i dessa tider, men det är mest för att jag förutsätter att jag fortfarande kan sälja för bra mycket mer än jag köpte.

Skönt och avslappnat att inte bolla med det värdet fram och tillbaka. Men vad händer om jag flyttar?

Säg att jag har ett övervärde på 250 000 (rimlig uppskattning). Jag säljer mitt boende för 1,5 mille och köper ett nytt för 4 mille. Då skulle jag plötsligt bli 250 000 (minus mäklararvode) rikare, även om jag egentligen skaffar mig ett osäkrare värde.

Hmm jaja, alla sätt har väl sina nackdelar antar jag. För mig skulle det bli rörigare om jag ändrade värdet på boendet hela tiden så jag är glad att avstå.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. annette
  Sep 13, 2011 @ 12:53:03

  hej.
  du säljer ditt boende för 1,5miljon,sen ska mäkararvodet och vinstskatten betalas,sen måste du väl för att kuna köpa ett hus för 4miljoner då ta ett ytterligare lån? eller vart ska du få de pengarna ifrån? nyfiken.

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 13, 2011 @ 13:07:16

   Hej anette!
   Jag skrev mäklararvode men jag menar också att inkludera vinstskatt.
   Ja, självklart lånar jag till det nya boendet, men det kvittas mot det nya ”värdet” på bostaden.
   Min poäng var att peka ut nackdelen med mitt sätt att utelämna värdeökningen på min lägenhet. Du kan dock troligen inte övertyga mig om att utelämna värdet på boendet helt och hållet.

   Svara

 2. okänd
  Sep 13, 2011 @ 16:19:59

  Fråga ang förra inlägget. Vad väger du allså, ta 100 beror ju på vad man väger…väger man 150 så är väl 100 så där 🙂
  Keep up the work with the blogg gillar den skarpt. när börjar du gå in på marknaden..vad räknar du som botten?

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 13, 2011 @ 16:32:17

   Visst är det så, men 100 är ett jämnt och bra tal och inget man tar automatisk bara för att man råkar vara tung.

   Jag vägde 85,1 imorse och har en målvikt på 84. Ganska vältränad och 186cm lång. Ett kilo tyngre och jag räknas som överviktig enligt BMI.
   Har aldrig varit naturligt stark tyvärr.

   Svara

  • jobbochfirma
   Sep 13, 2011 @ 16:36:33

   Tack för berömmet!
   Jag har redan börjat gå in på marknaden.
   Jag räknar inte med att jag kan träffa botten så jag sprider ut investeringarna över ett år, ungefär. Det innebär att om jag ska jobba ner mina sparade pengar samtidigt som jag investerar inkommande pengar under ett år så måste jag sätta in 55 tusen kronor på börsen varje månad!
   Återstår bara att se om jag vågar…

   Svara

 3. Legendarisk
  Sep 13, 2011 @ 17:51:33

  Hur tung man är och hur stark man är tycker jag verkligen inte har med varandra att göra. Visst har det en viss betydelse men inte till den grad att 100 kg i bänk skulle vara lätt för att man råkar väga 150 kg. Däremot kan det ju ses som ganska galet att en person som väger 40 kg skulle klara 100 kg men det är inte omöjligt.

  Istället för vikt skulle jag säga att styrka och teknik är betydligt viktigare.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: