Efterarbete för ett brottsoffer

När man har råkat ut för en olycka eller ett brott blir det ofta extra jobbigt när man ska utreda allt, med polisanmälan, försäkring och ersätta saker. Det är också lätt hänt att man skjuter på såna praktiska saker eftersom hela grejen är jobbig. Detta blir en ond spiral och snart pallar man inte att tänka på det.

Denna gång tog jag tag i bilinbrottet på en gång. Polisanmälan gjorde jag direkt per telefon. Skadeanmälan för bilen fixade jag på försäkringsbolagets hemsida samma kväll. Hemförsäkringen tog jag på telefon två dagar senare, när jag fick reda på att saker stulna från bilen inte täcks av bilens försäkring.

Bilförsäkringens självrisk är 1800 kr. Skadebedömningen är gjord men jag har inte fått tid på verkstan ännu.

Hemförsäkringens självrisk är 1200 kr. Allt sköttes vid samma telefonsamtal, ytterst smidigt! Tack till Trygg Hansa och den trevliga damen på telefon. Pengarna 3000 (maxbeloppet) var utbetalade redan nästa dag!

Det finns så mycket i den privatekonomiska världen som jag ännu behöver lära mig. Mycket har att göra med försäkringar. Jag visste till exempel inte att man aldrig får ersättning för en GPS (som tillbehör) stulen ur en bil eftersom detta är en stöldbegärlig produkt. Detsamma gäller t. ex. mobiltelefoner och CD-skivor. Maxvärdet som ersätts är 4200, med 1200 i självrisk, så det mesta man kan få ut (på min hemförsäkring) är 3000. Trygg Hansa har även något som heter plusförsäkring som jag ska kolla upp, där kan man få ut mer. Man måste också uppvisa kvitto på värdefullare saker. Det kunde inte jag, men jag antar att eftersom jag inte hade haft något ärende hos dem tidigare och eftersom jag var så trevlig så kunde de göra ett undantag.

Slutnotan för bilinbrottet blev alltså:
– 1 800 självrisk för bilen
+ 3000 ersättning från hemförsäkringen
– 400 ersättning till kompisen för hans förlorade pryl
– en gammal, sunkig GPS
– en dyr men inte kär verktygssats
– ett multiverktyg

Ingen större skada ekonomiskt alltså, men lite tråkigt extrajobb och strul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: