Lyxfällan hemma, budgettavlan

Här kommer ett inlägg som jag skrev i våras.

Jag har fått tillåtelse att leka Lyxfällan med min flickvän.

Vi gick igenom hennes budgettavla och hon fick gissa vad hon lade på varje utgiftspost.

Redan här kunde jag identifiera några ändringar som skulle få stor betydelse för helheten.

Hon gör som så många andra låginkomsttagare en inbetalning till IPS varje månad. Att betala in till IPS och låsa pengarna tills man blir pensionär, och då betala skatt på dem, är inte riktigt bra. Den enda fördelen skulle vara att man inte slösar bort dem på en gång, men det betéendet ska vi fixa nu.

Den stora grejen är dock, vilket egentligen är anledningen till att jag får ”leka”, att hon har tagit ett par krediter. Alla vi som läser ekonomibloggar vet ju att krediter är någonting dåligt, och de enda lån man kan tänkas gå med på att ta är lån till boende och lån till företagande.

Det är förvisso ”bara” 31′ tillsammans, men för den som knappt går plus varje månad är det nog så kämpigt. Kostnaden för dessa är också givetvis alldeles för hög och helt onödig.

Precis som i många avsnitt av Lyxfällan har hon ett eget boende med ganska mycket övervärde. Nästa steg blir då alltså att öka bolånet med 30′ och öka amorteringen på det minst lika mycket som krediterna kostade varje månad.

Detta var alltså skrivet i våras och denna flickvän är ute ur bilden, men jag hoppas att hon gick vidare med denna plan och att kreditskulden nu är avbetald. Jag hjälpte henne att ringa banken och kolla om det gick att öka lånet. De var villiga att göra det direkt över telefon, så det skulle inte vara några problem. Jag hoppas också att hon aldrig mer tar några krediter. Vi pratade en hel del om det och jag tror att hon har mognat ekonomiskt. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: