Aktieprogrammet

Mitt jobb erbjuder ett aktiesparprogram som innebär att man kan köpa för upp till 5% av sin bruttolön och tre år senare få dessa aktier matchade 1 till 1 från företaget. Självklart en väldigt bra chans att försäkra sig mot börsfall, och om man har någon som helst tilltro till företaget och till börsen, och tror att det finns en chans att man ska jobba kvar så länge så ska man naturligtvis ta erbjudandet.

Jag tog det i ett år, för snart tre år sedan. Efter det har jag känt mig säker på att jag inte vill vara kvar så länge, plus att jag gärna tar hand om mina pengar själv.

Nästa år är det alltså dags för matchning och utbetalning. För mig innebär det nog också försäljning ganska omgående. Första utbetalningen borde komma i april.

De innestående pengarna står med i månadsrapporten som obundet kapital eftersom jag har rätt att ta ut dem när jag vill. Men om jag vill få matchningen måste de stå kvar hela avtalstiden. Matchningen är inte inräknad i rapporten. När jag fått matchningen kommer jag att bli förmånsbeskattad och möjligen vinstbeskattad, men jag tar inte upp skatteskuld eller skatteöverskott i månadsrapporten, det kommer påverka den först när in- eller utbetalning sker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: