Betala inte av CSN-lån

Det mest lästa inlägget på denna blogg handlar om huruvida man bör betala av CSN-lånet om man har den möjligheten.

Idag lyssnade jag på Plånboken i P1, vilket är en av mina favoriter bland poddradiokanalerna. En lyssnarfråga handlade just om detta. En kille skulle få ärva 700 papp och undrade om han skulle betala CSN, amortera på huslånet eller nåt annat.

Min favoritrådgivare för privatekonomi, Annika Creutzer, var rak och tydlig i sitt svar att inte betala CSN så länge räntan på det lånet är så låg som den är nu och minst ett par år framöver. Åtminstone inte ställt emot att betala huslånet. Om man sedan hellre vill investera på börsen måste man personligen ta ställning till.

Sedan tillkommer den inbyggda tryggheten i att man bara måste betala tillbaka CSN när man har en inkomst.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ekonomitankar
  Okt 19, 2011 @ 10:35:40

  Det är säkert helt sant, men ändå amorterar jag mer än jag behöver. Det känns som att amortera på huslånet är….ja, det blir ju liksom ingen skillnad. Men CSN lånet känns det som man faktiskt kan bli av med. Betalar nu ungefär dubbelt så mycket som de begär.

  Svara

 2. Per
  Okt 19, 2011 @ 20:36:15

  Tyckte själv att det kändes fantastiskt när jag hade betalat av hela studielånet. Bättre än när huset var helt betalt. Kanske beror det på att jag känner så många som flyttat utomlands och skiter i att betala sitt studielån. Och det är folk som har råd. Såna människor behöver inte flytta hem till Sverige igen, tycker jag.

  Svara

 3. Magnus
  Okt 20, 2011 @ 11:56:11

  Jag anser fortfarande att det beror på hur stor räntedelen är som måste betalas varje kvartal. När jag bestämde mig för att göra en delbetalning bestod räntedelen för ~33% av avbetalningarna. Efter inbetalningen bestod den endast av ~13%.

  När jag gjorde inbetalningen var räntan 2.75% och min cashflowanalys visade att denna inbetalning skulle motsvara en aktieinvestering som krävde 4.2% avkastning varje år. Det var inget jag ville chansa på i oktober förra året så jag valde att sänkte mina reella utgifter istället för att hoppas på teoretiska inkomster.

  Men, om jag skulle ställts inför valet idag skulle jag investerat pengarna i H&M istället. Priset på H&M är mycket lägre och CSN räntan har sänkts till 1.9% jämfört med när jag tog beslutet.

  Jag ångrar mig dock inte – det känns utmärkt att bli skuldfri 2018 istället för 2025 och om räntan på lånet går upp samtidigt som jag upplever det för riskabelt att investera i aktier kommer jag med stor sannolikhet betala av resten av eländet också.

  Svara

 4. Jimmie
  Mar 16, 2012 @ 14:14:58

  ”Sedan tillkommer den inbyggda tryggheten i att man bara måste betala tillbaka CSN när man har en inkomst.”

  Definiera inkomst. Terminen efter en pluggfri termin måste du börja betala av dina lån. Även om du får gå på socialbidrag. Så det kanske inte stämmer helt, eller? Så var det i alla fall både för mig och min sambo. Men så var det inte förr.

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 16, 2012 @ 16:06:51

   Det stämmer Jimmie, jag glömde nämna att detta gäller den äldre formen av studielån, alltså inte de som studielånat efter juni 2001.

   Jag avslutade för övrigt mina studier våren 2001.

   Svara

 5. Trackback: Husköp och en inre kamp | Jobb och Firma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: