3:12

Jag tyckte att det var dags att till slut ta reda på hur mycket man egentligen kan ta ut i lågskattad (20%) utdelning, om man hade haft ett aktiebolag.

Svaret var enkelt, man kan ta ut två inkomstbasbelopp (130 250 år 2011) per år och företag.

Alltså, om vi gör ett aktiebolag av detta så kan vi få en lågskattad ”lön” på 63 625 kronor per år. Om jag skulle ta ut detsamma nu, till 52% skatt så skulle jag få kvar 30 540kr. I ett AB  skulle jag få 50 900 kvar.

En snabb slutsats är att om vi gör en vinst måste vi givetvis ha ett AB, något annat skulle vara hårt bortkastade pengar.

Likaså borde jag fundera på att göra om min andra webbshopp till ett AB. Kanske till och med avveckla den enskilda firman. Jag kan inte komma på några skäl till att ha kvar den nu när AB är billigt och relativt okrångligt. Telefoner, internet och datorer kan jag väl fortfarande dra på firman? Kan ni tänka er något skäl till att inte byta bolagsform?

Förresten, är det någon som vet om det finns något som hindrar en från att dela upp sina företag i mindre delar, så att man kan lyfta lågskattad utdelning från vart och ett av företagen?

Bra beskrivning för hur det funkar med utdelning: 
http://www.driva-eget.se/hur-stor-utdelning-kan-jag-ta-ut-9190547

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Revisorn
  Okt 21, 2011 @ 17:00:14

  Hej!

  Enligt ny skattelagstiftning kan du endast använda förenklingsregeln (2 IBB) för ett AB.
  Med andra ord kommer ABs skattas så lön så länge du inte använder huvudregeln. (bygger på hur mycket lön du tagit ur bolaget)

  Tänk på att starta bolaget innan 31 dec om du vill kunna använda förenklingsregelns uppräkning för nästa år.

  Har du några frågor får du gärna maila.

  //Revisorn

  Svara

 2. Lundaluppen
  Okt 21, 2011 @ 19:54:09

  Hej, det är numera 2,5 inkomstbasbelopp, inget annat. I år 2011 var maxutdelningen enligt schablonregeln 127 750 kr. Nästa år är det som du skriver, 130 250 kr.

  Man kan dela upp verksamheten i olika bolag, men varje bolag behöver ha minst 50 tkr i aktiekapital. Dessutom är det rätt stökigt redovisningsmässigt att ha flera bolag, och att ha separata bolag gör det jobbigt att flytta pengar dem emellan.

  Har själv ett AB och det funkar bra. Jag använder dock revisor, vilket kostar men underlättar.

  Svara

 3. jobbochfirma
  Okt 22, 2011 @ 18:24:46

  Tack Lundaluppen!
  Flytta pengar kanske är svårt men det borde inte vara några problem att göra ett privatlån till sitt eget bolag, vilket man kanske har råd med om man har tagit utdelning några år.

  Redovisningsmässigt blir det ju lite mer men också lite enklare får jag för mig, i och med att man håller i sär sånt som är olika verksamheter.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: