Utrett kring mobilförmån

Jag passade på att fråga skatteupplysningen en sak till. Jag ville en gång för alla reda ut hur det var med beskattningen när jag har en mobiltelefon med enhetsprisabonnemang på min enskilda firma, och använder den privat.

Jag har ju tagit allt på firman hittills, men undrat om det verkligen håller i en revision.

Damen på Skatteverket var helt övertygad om att det ligger till på följande sätt:

Även om jag har så kallad ”flat rate” så ska jag uppskatta vilken motsvarande kostnad jag skulle haft privat, om jag hade haft ett privat abonnemang. Det värdet ska jag ta upp som en förmån. Räkningen ska jag naturligtvis fortsätta betala genom firman.

MEN

Om jag istället har ett AB så räknas det inte på samma sätt. Då får jag, så länge jag jobbar för aktiebolaget (behöver inte vara anställd vad jag förstod) och där har behov av en mobiltelefon, använda mobilen hur mycket jag vill privat.

Jag tolkar det som att detsamma gäller för internetuppkopplingen och datorerna.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Revisorn
  Okt 24, 2011 @ 18:25:51

  Hej igen!

  Mobiltelefon med fastpris abonnemang är en skattefri förmån.
  Enligt praxis. Kan inte förstå varför det skull skilja mellan EF och AB.

  Bredband i hemmet borde du nog ta privat. Väldigt gränsfall om det ska accepteras.

  Bättre att sköta det snyggt än att alltid leva på gränsen till vad som är okej.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Okt 26, 2011 @ 11:46:41

  Du har säkert rätt vad gäller praxis för mobilabonnemang, jag tror inte att hon hade total koll.

  Jag håller med om att man inte ska leva på gränsen, men tycker du verkligen inte att jag kan ta bredbandet på firman, jag sköter ju allt i firman hemifrån?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: