En stor affär

Jag har ju pratat en del om att vi har ett nära samarbete med ett annat företag. Vi delar lokaler, vi har fått en del uppdrag av dem, vi samkör en del event m.m.

Vi har halvt på skoj sagt att det är lika bra att slå ihop våra företag, så vi slipper så noga hålla isär kostnader och förtjänster när vi gör något tillsammans. Våra två företag delar också på en person. Alltså, båda företagen ägs av två personer vardera, men en av oss är alltså hälftenägare i bägge.

Jag blev precis uppringd av den tredje killen, som ville boka ett möte. Förvånad blev jag när han sa att mötet ska handla om en diskussion kring en eventuell sammanslagning. Det är också jättekul, för jag tror på deras affärsidé, och det ger också större potential att jobba med företagandet på heltid.

Men hur skulle det gå till? Jag har i alla fall en hel del tänkande att göra inför detta möte. Vad är okej för mig? Hur kan jag tänka mig att det ska fungera? Vem ska arbeta hur mycket med vad? Hur värderar vi företagen?

Utgångsläge:

Jag har ett heltidsjobb, firma D tillsammans med kille A och en egen firma. Jag tar inte lön från någon firma.

Kille A har en halvtidstjänst plus firma C tillsammans med B, där han tar ut lön och firma D med mig (ingen lön).

Kille B har ströjobb plus firma C tillsammans med A, där han tar ut lön.

Fördelar:

Jag får del av deras vinst

Mitt företag får del av deras marknad

Enklare hantering av köp mellan företagen

Nackdelar:

Vi får mindre del av vårt fina, växande företag

Jag måste troligen lägga in pengar (köpa mig in)

Hur sjutton bestämmer vi värdet på företagen?
(De redovisar vinst på några hundra tusen, så de tar ut lön och utdelning. De har ca. en halv miljon i kassan men i stort sett inget lager.)
(Vi redovisar ingen vinst, men har ett lager på kanske 300′.)

Troligen har vi större tillväxtpotential än dem med det är inte säkert att de tycker likadant.

Den delade killen äger ju hälften av de båda företagen. Jag vill helst jobba i företag där alla har lika stort ägande, så jag vill absolut att han ger upp sina sina hälftar mot en tredjedel. Frågan är bara vad det ska kosta. Han har verkligen jobbat dubbelt så det är klart att han ska ha något, men samtidigt blir fördelen störst för honom om vi slår ihop oss så jag tycker att han ska lämna rabatt.

Om det är så att värderingen tippar över ordentligt till firma C kanske det blir så att det är jag som ska betala en summa till kille A, helt enkelt. Han får alltså pengar för att ge upp sin extra del och jag får betala mellanskillnaden mellan värderingen i de två företagen. Kille B får ge upp en sjättedel av firma B men får en tredjedel av firma D.

Jag uppskattar på rak arm att jag får betala ungefär 200′ för detta. Om de har ett resultat på säg 200′. Frågan är om kille A accepterar detta. Han ska ju ha en sjättedel av värdet i firma C och en sjättedel av värdet i firma D, minus lite rabatt. Firma C kan vara värt en miljon och firma D en halv. Det skulle bli 160′ plus 80′, vilket blir 240′ minus rabatt, säg 200′.

Hur betalar man det? Svart? Nej, snarare genom att de tar ut lön, men inte jag, tills skulden är reglerad.

Att göra innan sammanslagning:

Räkna fram ett korrekt lagervärde

Mina krav:

lika stort ägande

Kille B är ansvarig (VD) för verksamhet C

Jag är ansvarig (VD) för verksamhet D

Kille A fortsätter jobba med båda företagen men jag och kille B jobbar bara som extraresurs i det andra företaget.

Glasklart?

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ekonomitankar
  Okt 25, 2011 @ 11:03:23

  Hm, inte lätt. Kan låta lätt på pappret, men sen få alla att enas om värderingen, och om hur man ska betala… inte lätt. Återkom gärna med hur ni löser problemet.

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 25, 2011 @ 14:34:01

   Du kan vara helt säker på att jag återkommer med utvecklingen, det är det absolut största som händer just nu.

   Man kan inte helt säkert veta att vi kommer att komma överens, men det känns som att vi har ganska öppna positioner.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: