Bud på en sommarstuga

Min käre far presenterade en ganska unik möjlighet igår. En vän till honom får köpa en sommarstuga av en släkting för ett underpris. Släktingen är inte intresserad av sommarstugan, är gammal och har tillräckligt med pengar. Själv vill vännen gärna göra det lätt för sig genom att sälja huset utan att gå genom en mäklare. Min far fick alltså ett erbjudande om att köpa, men eftersom han inte vill ha något nytt projekt just nu fick han skicka vidare erbjudandet till sina barn, alltså mig och min syster.

Vännen vill ju tjäna lite på affären också, så priset satte han till mellanskillnaden av vad han betalar och 80% av ett uppskattat marknadsvärde. Det blir en slutsumma på 600 lusing, vilket blir 40% i rabatt på den miljon det skattade värdet är.

Min sambo gick igång på detta direkt och tyckte att vi skulle köpa det osett. Vi måste nämligen bestämma oss väldigt snart och har inte tid att åka dit.

Min syster och hennes man måste också backa ur för att det ska bli riktigt bra. Vi har inget emot att dela det dem dem om det bara hade varit att använda som sommarstuga, men eftersom det gärna kan renoveras lite, och de inte har några pengar att få loss, så skulle det inte vara optimalt att ha dem med. Sedan måste man vara överens om att hyra ut eller sälja om sånt skulle bli aktuellt. Här krävs det lite fingertoppskänsla.

Med i beaktandet måste givetvis tas att en sättning på bostadsmarknaden är trolig. Alltså kan vår miljonstuga vara värd kanske 600′ om tre år. Vi har dock inte bestämt oss för om detta är en investering eller om vi kan tänka oss att rent av ha detta som en sommarstuga själva.

Klart är dock att en del av vårt överskott kan användas till att renovera och därigenom skapa mervärde och använda ROT-avdraget. För 200 loppor om året kan vi få stället skinande snyggt om två år. Investeringar på 400′ skulle kosta 200′ efter avdraget (plus material förstås), sen är bara frågan med hur mycket värdet har höjts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: