Hitta en gemensam nivå

Jag antar att de flesta par är ganska olika i sina spenderarmönster, åtminstone när de först träffas. Om man har bestämt sig för att leva väldigt sparsamt är risken ganska stor att man kommer att få ha några ganska jobbiga diskussioner.

Min flickvän tror att hon är sparsam men hon har nog fått sig några uppvaknanden sedan hon träffade mig. Ni vet ju att jag inte är extrem i mitt sparande men ändå på en helt annan nivå.

Särskilt småutgifterna verkar hon inte ha någon känsla för. Hon köper en superdyr flaska vatten eller en flygplatsmacka direkt när andan faller på och hon köper prydnadssaker och små presenter på infall när som helst.

Ibland säger hon att hon har spenderat en förmögenhet på hämtkaffe och uteluncher, men att ta steget och ändra på vanorna är svårt. Just nu får jag vara glad att hon accepterar att jag är sparsam, och hjälper mig att göra lådluncher.

Om man inte hittar en acceptabel nivå kan det givetvis göra förhållandet väldigt jobbigt. Prata mycket är väl det slitna rådet som kan ges även här. Läs gärna vad ERE skriver om detta: http://earlyretirementextreme.com/survey-the-spousal-problem.html

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Per
  Okt 28, 2011 @ 20:23:24

  Med tanke på hur din partner beter sig kan man med all säkerhet konstatera en sak: Människan är kvinna. I alla fall enligt mina erfarenheter.
  Och även andras. Undersökningar visar att det är kvinnorna som köper. De håller igång konsumtionssamhället helt enkelt. Över 70% av alla köpbeslut i Sverige fattas av kvinnor. Och det gäller inte bara det traditionella som mat, kläder, resor och övriga nöjen. Även bilinköp och köp av annat ”tekniskt”. Mannen kan vara den som är mest intresserad av bilar men kvinnan ligger oftast bakom köpbeslutet och bestämmer över exempelvis bilens design, färg, storlek, andra egenskaper samt varumärke.
  Vet du vilka som köper verktygslådor i Sverige? Kvinnor till 65%. Ibland med förhoppningen att en man ska ”få arslet ur vagnen” och börja renovera huset med verktygen i lådan.

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 30, 2011 @ 22:46:48

   Jag kan inte baserat på mina egna erfarenheter skriva under på vad du säger om skillnaderna mellan män och kvinnor. Jag är sparsam jämfört med de flesta i min omgivning, så det är inte så konstigt att min kvinna är mindre sparsam än mig.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: