Frågestund – Svar

Vad är din ekonomiska målsättning på lång sikt? Låt säga om 20 år.

Det är att inte jobba för att jag måste.
Jag vill alltså ha passiva inkomster som täcker min livsstil, om det så kommer genom passivt ägande av aktier, fastigheter, företag eller en blandning av dessa. Jag kommer troligen alltid att driva företag eftersom jag älskar det.

Händer det att du tappar motivationen och får svårt att ”hålla lågan uppe” i ditt företagande ibland?

Jag låter lågan flämta i företagen ibland, för att jag kanske satsar på något annat just då, eller för att det varit lite för mycket ett tag. Men tvivlar gör jag aldrig och jag är aldrig nära att ge upp. Jag tvivlar ofta på att jag gör rätt sak, men det är nog hälsosamt.
Det positiva med att jag har så många projekt är att jag alltid kan göra något som ger mig energi. Nu har jag i och för sig ganska mycket måsten emellanåt i företagen, det kan ju bli lite trist. Men att klara av ett minimum i företagen är inte så betungande.

Det var inte många frågor. Eftersom ni var tråkiga, eller redan verkar veta det mesta om mig så slänger jag in en intervju med mig själv. 

Frågorna har jag tagit från Classier Corn

1. Först – kan du berätta lite om dig själv?

38 år, från landsorten, anställd ingenjör, driver två webbutiker varav en i enskild firma och en i handelsbolag. Sambo.

2. När började du blogga och hur kom det sig?

I september 2009, för att jag hade läst ekonomibloggar i ett par år och kom plötsligt på att jag kunde bli miljonär före 40 om jag ville.

3. Hur vill du beskriva din blogg?

En anonym och ytterst personlig blogg om det ekonomiska livet för en person med både anställning och egna företag. Här finns nog många guldkorn, men precis som hos många andra flitigt uppdaterade, personliga bloggar är de inbakade i alla dagliga händelser och funderingar.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?

Att få struktur och uthållighet att spara ihop till första miljonen. Att ta vara på händelser och tankar för att blicka tillbaka någon gång i framtiden.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?

Jag snor en kvart av jobbets tid och skriver ett inlägg eller mer om dan. Det finns alltid något att skriva om. Ibland trycker ämnena på, som när jag har lärt mig någon ny skatteregel eller om det har hänt något stort i firman, annars funderar jag bara igenom vad som hänt de senaste dagarna i mitt ekonomiska liv och där finns det alltid ämnen.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?

Privatekonomi, företagande, entreprenörskap, aktier, till och med fastigheter. Jag är kanske lite för diversifierad i mitt huvud.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?

Var inte som alla andra. Med det menar jag att om du suktar efter saker som alla andra suktar efter kommer det alltid att finnas prylar, bilar och hus som står ivägen för att du ska bli rik på riktigt. Visst, du kan få en hög inkomst och därigenom ha alla leksaker, men du blir aldrig fri.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?

Skriv 15 bloggposter utan att publicera dem. Fundera på hur det känns att skriva nummer 10-15. Om det tar emot kanske det inte är något för dig. Vi behöver inte fler ekonomibloggare som är bra på att marknadsföra sig, börjar stort, för att sedan uppdatera allt mer sällan och slutligen försvinna.

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?

Min största drivkraft har varit den enkla men inspirerande Miljonär innan 30 som vi tyvärr inte hört ett knyst från sedan han blev miljonär för två år sedan.

Annars är Cornucopia? givetvis kungen.

10. Avslutningsvis – vad har du för framtidsplaner med din blogg?

Att skriva åtminstone ett inlägg varannan dag tills jag är 40. Det är också deadline för att ha skrapat ihop första miljonen, även om utvecklingskurvan just nu pekar på att det inträffar ett år tidigare.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Si
  Nov 07, 2011 @ 00:30:44

  Missade frågestunden! Här är några frågor: Vad innebär ekonomisk frihet för dig och tror du att måluppfyllelse för dig medför att du kommer bli nöjd? Eller som Miljonär innan 30 som ju började jaga 10” istället? Tack för trevlig blogg!

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 07, 2011 @ 13:43:36

   Ekonomisk frihet betyder för mig att jag inte arbetar för att jag måste. Det svåra med att säga någon siffra på förmögenheten är var man ska lägga standarden för sin livsstil och hur stor buffert man behöver för eventuella ändringar i livsstil eller avkastning.

   Ja, jag tror att jag kommer att bli nöjd! Folk verkar tro att vi sparare bara lägger pengar på hög och inte har någon större plan, men mitt mål är att ha tid att göra häftiga projekt och ta vara på mig och min familj. Jag kommer inte att ha något problem att sysselsätta mig och pengar har inget egenvärde för mig.

   Miljonär innan 30 hade redan när bloggen startade som mål att bli ekonomiskt oberoende, med ett handfast mål på 10 miljoner. En miljon innan 30 var bara ett delmål, vilket är bra att ha när det rör sig om en så lång horisont, och det var så länge han lovade att blogga.

   Hur det går för hans stora mål, 10 miljoner innan 40 hade varit mycket intressant att följa men tyvärr bloggar han inte längre.

   Mina mål är:
   Nå en miljon i nettoförmögenhet innan 40
   Få mitt företagande att bära mig så att jag inte behöver vara anställd
   Ha passiva inkomster som bär mig

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: