Nu är jag lånehaj

För två månader sedan lånade jag ut pengar till mina vänner. Se inlägg:
https://jobbochfirma.wordpress.com/2011/07/21/osakert-lan/

Nu går lånetiden ut och eftersom mina vänner inte hade full koll på hur länge pengarna skulle hållas på detta konto så kan de betala tillbaka först en månad för sent.

I kontraktet vi skrev att lånet efter två månader ska övergå från en fast ersättning till ett annuitetslån med 8% ränta. Jag kommer alltså att bli bank närmaste månaden och ta ut en saftig ränta. Det känns väl inte jätteroligt att ta en hög ränta av sina vänner, men det var ju inte meningen att de skulle låna pengarna i mer än två månader så det är precis som vi kom överens om. Det är också en bra motivator för att de ska betala så fort de kan. De kommer troligen att betala av hälften på en gång.

Om de lånar 200′ i en månad blir förtjänsten: 200 000 * 0,08 / 12 = 1 333 kronor, eller 933 kr efter kapitalvinstskatt.

Om man litar på sina gäldenärer är det inte så tokigt att låna ut pengar. Lånar jag ut till banken får jag just nu 3,15% och alltså 8% på den ”privata” marknaden.

Men nej, jag tänker inte utöka min bankverksamhet. Den var bara till för att täcka ett akut kontantbehov för mina vänners välskötta företag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Eric
  Aug 09, 2019 @ 13:39:40

  Hej, vet att det var ett tag sen du skrev den här posten men jag skriver ändå.
  Jag kommer med ett erbjudande.

  Jag har behövt hjälpa mina föräldrar finansiellt och allt sköttes dålig pga dålig information om deras situation. Det ledde till att mina besparingar gick dit på runt 170 000 samt lån, men i och med att de inte sa hela summan med en gång så fick jag massa små lån ( för varför skulle jag låna mer än det som behövdes?) Stort misstag men aja, man lär sig.

  Nu i alla fall har jag ingen möjlighet för ett samlingslån när jag har det sämre då man måste haft företag i minst 2 år eller vara fast anställd ( jag blir anställd först i Oktober av Fortum.) Jag kan inte heller få bidrag då jag bedriver företag… Ibland är det tydligen bättre att göra inget alls men det är inte riktigt min personlighet.
  Sköter även projekt i Sverige och Mauritius som kommer ge utdelning förmodligen i slutet av detta året.

  Därför vill jag erbjuda en möjlighet. 100 000 kr och du får 10% av vad jag tjänar varje månad i 30 år. Det betyder alltså med största sannolikhet en stor vinst men även om det inte skulle gå och jag arbetar som säljare i 30 år på lägsta positionen i ett företag istället så skulle min lön snitta 30 000kr. 30 000 ( kr ) x 0.1 ( % ) x 12 (mån ) x 30 ( år ) = 1 080 000 kr.

  Det är alltså omöjligt att inte tjäna på dealen i ert perspektiv. Jag skulle vilja sätta ett tak på 5 miljoner, om företagandet går bra så tror jag mycket väl att vi kan hamna där.

  ( vet min email ser oseriös ut men det är bara för att min vanliga email innehåller båda mina namn, du kan få den vanliga emailen sen. )

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 10, 2019 @ 22:19:24

   Ett typexempel på ett erbjudande som troligen är för bra för att vara sant…
   Eric, om du är seriös måste du vara verkligt illa ute och jag tycker synd om dig. Ge inte bort 10% av dina framtida förtjänster!!!
   Du hittar säkert en bättre väg.
   Angående mitt gamla inlägg så var det en engångsföreteelse och enbart för att jag kände personerna och företaget mycket väl, inte för att tjäna pengar.

   Svara

 2. Eric
  Aug 11, 2019 @ 21:46:15

  Erbjudandet är sant, och jag står fast vid vilkoren. Är du säker på att du inte vill hjälpa? Du kommer få se allt jag jobbar med just nu samt mina personuppgifter så att du kan känna dig säker i dealen.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: